Στο ευαίσθητο στρατηγικά παιχνίδι για τον διορισμό των Ευρωπαίων επιτρόπων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε τις προθέσεις του, που όμως έρχονται σε σύγκρουση με τα ιταλικά συμφέροντα στην Ε.Ε., που αποβλέπουν στην εξασφάλιση του επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό. Ο Μακρόν πρότεινε για τη θέση αυτή την 54χρονη Σιλβί Γκουλάρ, πρώην υπουργό Αμύνης, με μεγάλες ευρωπαϊκές περγαμηνές και μεγάλη αξιοπιστία στο περιβάλλον των Βρυξελλών.

Η Γκουλάρ, η οποία σήμερα είναι αναπληρώτρια διοικήτρια στην Τράπεζα της Γαλλίας, διαθέτει το κατάλληλο προφίλ του φιλοευρωπαίου τεχνοκράτη που απαιτεί η θέση και σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, «η αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή εμπειρία της» και οι «απόψεις της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων» αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για να προταθεί ως μέλος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια η Γκουλάρ δηλώνει σε ανακοίνωσή της πως αισθάνεται τιμή για την πρόταση του Μακρόν και ενημέρωσε τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιγιερουά ντε Γκαλό πως θα παραμείνει στη θέση της έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των επιτρόπων της Ε.Ε.

Η επιλογή του Μακρόν για το χαρτοφυλάκιο του Ανταγωνισμού σχετίζεται και με τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ένθεν και ένθεν του Ρήνου η απόφαση της απερχόμενης επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ να απορρίψει την εξαγορά του γαλλικού κολοσσού Alstrom από τη γερμανική Siemens, που σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών αποτελεί «μέγα πολιτικό σφάλμα», που έκανε ένα «δώρο» στους Κινέζους ανταγωνιστές. Πλέον το Παρίσι και το Βερολίνο διατρανώνουν την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος και η επιλογή της Γκουλάρ μπορεί κάλλιστα να συσχετισθεί με τη συγκεκριμένη πολιτική.

Ωστόσο, και η Ιταλία έχει θέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της απερχόμενης Βεστάγκερ. Το έχει εκφράσει και ο επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάγιο, που έχει υπογραμμίσει την ανάγκη «να σταματήσει μία σειρά από επονείδιστες διαδικασίες για τις κρατικές βοήθειες» σε εταιρείες. Εντούτοις, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και πλέον το ισχυρό χαρτί της υποψηφιότητας της Γκουλάρ ενδεχομένως να αναγκάσουν τη Ρώμη να αναθεωρήσει τις φιλοδοξίες της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, politico.eu, huffingtonpost.it

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης