Πλήγμα για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ο ιός θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης -εφτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο τον Μάρτιο-, η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα παραμείνει αδύναμη. Αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση των τιμών, ίσως σε τόσο χαμηλό επίπεδο όσο 20 δολάρια ανά βαρέλι. Αλλά η βουτιά θα είναι σχετικά βραχύβια. Και ενώ οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να αναρριχηθούν ξανά, το μέλλον της πράσινης ενέργειας είναι πλέον ασταθές. Με τις τιμές της βενζίνης τόσο χαμηλές, η πίεση είναι ανοικτή για να επενδύσουν σε εναλλακτικά καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απότομη πτώση της αγοράς πετρελαίου μπορεί να υπονομεύσει τις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας μειώνοντας την ώθηση για πολιτικές ενεργειακής απόδοσης» γράφει ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. «Χωρίς μέτρα από τις κυβερνήσεις, η φθηνότερη ενέργεια οδηγεί τους καταναλωτές να τη χρησιμοποιούν λιγότερο αποτελεσματικά. Μειώνεται η ελκυστικότητα της αγοράς πιο αποδοτικών αυτοκινήτων ή η επανεγκατάσταση σπιτιών και γραφείων για εξοικονόμηση ενέργειας».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν πρωταρχικό ρόλο εδώ: Υπάρχουν επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το 40% αυτών είναι σχεδιασμένο για να κάνει το πετρέλαιο φθηνότερο και πιο οικονομικό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη για την προώθηση των επενδύσεων σε ενέργεια.

Και ο οργανισμός πιστώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την περσινή παύση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 – ακόμα και αν η παγκόσμια οικονομία επεκταθεί κατά 3%. Οι παγκόσμιες εκπομπές παρέμειναν στους 33 giga-τόνους το 2019, γεγονός που αποδίδεται στο αυξανόμενο μερίδιο αγοράς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και στη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Επίσης επαινεί τη χρήση περισσότερης πυρηνικής ενέργειας. Μόνο οι εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας μειώθηκαν σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν από τη δεκαετία του 1980.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορούμε να δούμε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πέφτουν φέτος ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις μεταφορές» λέει ο διευθυντής Birol. «Αλλά αυτό δεν θα ήταν το αποτέλεσμα κυβερνήσεων και εταιρειών που υιοθέτησαν νέες πολιτικές και στρατηγικές. Θα ήταν πιθανότατα ένα βραχυπρόθεσμο χτύπημα το οποίο θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την ανάκαμψη της αύξησης των εκπομπών, καθώς η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται».

Χρυσές δουλειές για τους πωλητές οπλισμού

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις ΗΠΑ από τον δημόσιο φόβο για καταστροφή του νόμου και της τάξης.

Οι περισσότερες από τις πωλήσεις ήταν μεταξύ για πρώτη φορά αγοραστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.

Τον Μάρτιο, λόγω της επιδημίας κορωνοϊού, οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ιστορικού του FBI έδειξαν μια τεράστια τάση προς τα πάνω που υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις όπλων είχαν ξεπεράσει την οροφή.

Κάποιου 3,7 εκατομμύρια επιταγές εκδόθηκαν μόνο τον μήνα αυτόν, που αντιστοιχούσαν σε άτομα που αγόραζαν πυροβόλα όπλα.

Έχετε επίσης κατά νου ότι κάθε άτομο στις ΗΠΑ μπορεί να αγοράσει πολλά όπλα με την ίδια εφαρμογή.

Έχετε επίσης κατά νου ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη η ηγετική χώρα για πολίτες που κατέχουν πυροβόλα όπλα, με περίπου 390 εκατομμύρια τεμάχια σε κυκλοφορία, που ισοδυναμούν με περισσότερα από ένα όπλο για κάθε πολίτη.

Έχετε επίσης κατά νου ότι οι ΗΠΑ είναι ο ηγέτης στον κόσμο σε θανάτους από μαζικούς πυροβολισμούς.

Αυτό συμβαίνει σε «φυσιολογικές» στιγμές, δεν έχει σημασία το ιδιαίτερα ανήσυχο σημερινό επίτευγμα φόβου από τον COVID-19.

Κάθε χρόνο, επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 11.000 Αμερικανοί σκοτώνονται σε ανθρωποκτονίες με πυροβόλα όπλα.

Μήπως αποτελεί ο ιός πείραμα θανάτου για τον έλεγχο του πληθυσμού;

Δεν μπορούμε να την κατατάξουμε στις «θεωρίες συνωμοσίας» επειδή έχει γραφεί πριν αρκετά χρόνια. Τη θύμισε η ιστοσελίδα του Gary D. Barnett (συνταξιούχου επαγγελματία επενδυτή), που ζει και γράφει στο Lewistown της Montana στην ιστοσελίδα του https://www.garydbarnett.com/.

Έγραφε, λοιπόν, ο Steven Rattner-«Beyond Obamacare» στη www.nytimes.com, September 16, 2012:

«Έχει έρθει η στιγμή όταν όλοι λένε πού μπορούν να πάνε, τι μπορούν να κάνουν, τι μπορούν να αγοράσουν, ποια ιατρική περίθαλψη μπορούν ή δεν μπορούν να λάβουν, πόσο καιρό πρέπει να παραμείνουν φυλακισμένοι στο σπίτι και σύντομα θα τους πουν ότι υποχρεούνται να εμβολιάζονται με αμφίβολα φάρμακα που παρέχονται από συνεργάτες του αυταρχικού κράτους. Ο έλεγχος του πληθυσμού είναι σχεδόν πλήρης, καθώς η κυβέρνηση απογυμνώνει κάθε ατομικότητα εξαλείφοντας ή ελέγχοντας με δύναμη τον πολιτισμό μας, τη θρησκεία και τις ανεξάρτητες απόψεις και σκέψεις, προκειμένου να επιτύχει τα δημιουργία νέας τάξης. Αυτή η διαταγή θα είναι ένα σύστημα ελέγχου από την κορυφή προς τα κάτω και αυτό που βασίζεται σε έναν φοβισμένο και υπάκουο πληθυσμό. Η ζωή, όπως γνωρίζουμε, θα παύσει να υπάρχει, καθώς ο απόλυτος έλεγχος κάθε πτυχής της κοινωνικής συμπεριφοράς και οικονομίας θα εκτελεστεί από τους λίγους ενώ όλοι οι άλλοι παραμένουν σε ένα κλουβί καταπίεσης».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης