Διαξιφισμοί στην Αλβανία την επομένη των δημοτικών εκλογών

Διαξιφισμοί στην Αλβανία την επομένη των δημοτικών εκλογών
Τις δικές τους εκτιμήσεις και θέσεις για τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία έδωσαν, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, οι δύο μεγάλοι "μονομάχοι" των δημοτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) και υποψήφιος δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά την λήξη της ψηφοφορίας, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η διαδικασία πληρούσε όλες τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις περί εγκυρότητας. «Οι Αλβανοί ψήφισαν ως Ευρωπαίοι», είπε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, τους παρατηρητές και τα ΜΜΕ. Σημείωσε ακόμη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε, έμμεσα, νικητή το Δημοκρατικό Κόμμα τόσο σε κλίμακα επικράτειας, όσο και στον επίμαχο Δήμο Τιράνων.

Μια ώρα μετά, εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων, αρκετά ενθουσιώδης, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, ο οποίος ήταν για τέταρτη φορά υποψήφιος για τον Δήμο Τιράνων. Αφού δήλωσε πεπεισμένος για την επικράτησή του στο Δήμο της αλβανικής πρωτεύουσας, ο κ. Ράμα είπε πως αυτό που αναμένει απλώς είναι να δει το βάθος της νίκης του στην πρωτεύουσα της Αλβανίας. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ακόμη και για τα αποτελέσματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της συμμαχίας, της οποίας ηγείται, σε όλη την επικράτεια, κάνοντας λόγο για νίκη.

Είπε ακόμη ότι «η προεκλογική εκστρατεία ήταν ωραία "στο γυαλί", αλλά από τις πιο βρώμικες στην πραγματικότητα». Αυτό κατά τον ίδιο οφείλεται, στις πιέσεις της κυβέρνησης προς τους ψηφοφόρους και στην αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού προς όφελος της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Ανάμεσα στα άλλα τόνισε, ότι είναι χρέος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εγγυηθεί την διαφάνεια της ψήφου κάθε Αλβανού πολίτη, αφήνοντας έτσι αιχμές ότι οι προσπάθειες για νοθεία του αποτελέσματος θα συνεχιστούν από το κυβερνών κόμμα στη φάση της καταμέτρησης, όπως επισημαίνουν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές. Επιπλέον, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η νίκη της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης σ΄ αυτές τις εκλογές θα δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Σε κλίμακα επικράτειας, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε στο 51% στο σύνολο των εγγεγραμμένων, ενώ ούτε αυτή τη φορά λειτούργησε το σύστημα των exit polls.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011, 10:43