Τους ενόχους αναζητεί το FBI που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση των βομβιστικών επιθέσεων στη γραμμή τερματισμού του ετήσιου Μαραθωνίου της Βοστώνης. Ωστόσο ακόμη και τώρα, οι πληροφορίες σε σχέση με τα ευρήματα των Αρχών είναι συγκεχυμένες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα έκαναν λόγο για εύρεση από πυροτεχνουργούς δύο έως πέντε εκρηκτικών μηχανισμών, οι οποίοι δεν εξερράγησαν, ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντεβάλ Πάτρικ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχουν βρεθεί άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί στον τόπο της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένου ενός οκτάχρονου αγοριού – και τον τραυματισμό ακόμη 176, εξετάζονται μεν ως «μία πράξη τρομοκρατίας», ωστόσο εν αντιθέσει με το παρελθόν, η αμερικανική ηγεσία μοιάζει να είναι πολύ προσεκτική και ψύχραιμη στα συμπεράσματα που επιχειρεί να εξάγει αναφορικά με την ταυτότητα των δραστών του χθεσινού μακελειού.

Τα διαγγέλματα που απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος

O Μπάρακ Ομπάμα αμέσως μετά το πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμαΕιδικότερα, στο πρώτο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κατέστησε σαφές πως οι ένοχοι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους ενώπιον της δικαιοσύνης, αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει για την επίθεση τη λέξη «τρομοκρατία», αλλά και τα παράγωγά της. Οι φράσεις του προέδρου Ομπάμα, λίγο μετά τις εκρήξεις στη Βοστώνη ήταν σύντομες, σοβαρές και έτειναν να μην δημιουργήσουν αίσθημα τρόμου και πανικού στις ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία της Βοστώνης, όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. Ωστόσο, ήδη αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζουν ως «τρομοκρατική» την τοποθέτηση πολλαπλών εκρηκτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας πως επρόκειτο για προμελετημένο «χτύπημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, βέβαια, σε νέο του διάγγελμα, πριν από λίγο, ανέφερε: «Πρόκειται για μία δειλή και αποτρόπαιη πράξη» και πρόσθεσε: «Το FBI διερευνά την επίθεση ως μία πράξη τρομοκρατίας».

Πολλά θα λεχθούν τις επόμενες ημέρες για τα τρομερά εγκλήματα σαν το χθεσινό. Επεισόδια που μπορούν να προκαλέσουν συσπείρωση στον αμερικανικό λαό, αλλά ενδεχομένως να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τον Πρόεδρο. Εκεί ακριβώς έγκειται και η δυσκολία για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βρει τον σωστό τόνο μέσα σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για την ασφάλεια των πολιτών. Για το λόγο αυτόν, πιστεύεται πως ο Ομπάμα δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομοκρατία», παρόλο που για τον ίδιο λόγο επικρίθηκε από πολλούς σχολιαστές. Γι’ αυτό αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσει ότι οι εκρήξεις στην Βοστώνη, αντιμετωπίζονται ως «πράξη τρομοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του FBI, που είναι και οι επικεφαλής της επιχείρησης των ερευνών, χαρακτήρισαν την επιχείρηση ως «έρευνα μιας εν δυνάμει “τρομοκρατικής” επίθεσης».

Καμία ανάληψη ευθύνης

Πανικόβλητοι και με δάκρυα στα μάτια οι θεατές του ΜαραθωνίουΠρος το παρόν, καμία οργάνωση, εγχώρια ή εκτός χώρας, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των χθεσινών επιθέσεων. Γεγονός που επιτείνει το κλίμα αμφιβολίας, αλλά και δυσχεραίνει το έργο των αρχών στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο καθυστερεί η ανάληψη ευθύνης, τόσο απομακρύνεται το σενάριο που θέλει την Αλ Κάιντα να κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Σενάρια για ακροδεξιές εγχώριες οργανώσεις πίσω από το τυφλό χτύπημα

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανών ψάχνει τον υπεύθυνο της επίθεσης στον μαραθώνιο της Βοστώνης μεταξύ στοιχείων ξένων προς την αμερικανική κουλτούρα και νοοτροπία, κάποια πιο ψύχραιμα μυαλά κοιτάζουν και στον αντίποδα του πολιτικού φάσματος τονίζοντας πως μετά την εκλογή Μπαράκ Ομπάμα ο αριθμός των αντικυβερνητικών «πατριωτικών» οργανώσεων έχει πολλαπλασιαστεί.

Ορισμένοι αστυνομικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν την ύπαρξη ορισμένων ενδείξεων που οδηγούν στο σενάριο της πιθανής εμπλοκής ακροδεξιών αντικυβερνητικών ομάδων στο μακελειό της Βοστώνης. Πρώτο στοιχείο είναι ότι στις 15 Απριλίου έληγε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – και η πρόθεση του αμερικανού προέδρου να φορολογήσει τους πλούσιους είχε προκαλέσει τη μήνη τόσο των ρεπουμπλικάνων, όσο και πολλών ακραίων στοιχείων που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «κομουνιστή» τον Ομπάμα.

Επιπλέον, στις 15 Απριλίου η Μασσαχουσέττη γιορτάζει την Ημέρα του Πατριώτη, εις μνήμην της μάχης του Λέξινγκτον και του Κόνκορντ, των πρώτων μαχών για την Ανεξαρτησία των Αμερικανών το 1775, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημειολογία στην ημέρα που επελέγη για να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις.

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι δρόμοι γύρω από το σημείο των εκρήξεωνΠαράλληλα, στις 19 Απριλίου σημειώνεται μια ακόμη επέτειος, θλιβερή αυτήν τη φορά για την Αμερική, καθώς εκείνη την ημέρα το 1995, πραγματοποιήθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα, με 168 νεκρούς και περισσότερους από 680 τραυματίες. Δράστες ήταν ο Τίμοθι Μαβέι και ο Τέρι Νίκολς, υπέρμαχοι του «επιβιωτισμού» και αντίθετοι στον έλεγχο των όπλων – την ώρα που και ο μαραθώνιος της Βοστόνης ήταν αφιερωμένος στον έλεγχο των όπλων.

Τέλος, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις στη Βοστώνη ήταν παρόμοιοι σε μέγεθος με τους μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, όμως δεν είχαν καμία σχέση με τους μεγάλους μηχανισμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί στην Οκλαχόμα. Στην επίθεση της Ατλάντα, μια βόμβα μέσα σε μεταλλικό σωλήνα είχαν ανατιναχτεί κοντά σε πεζούς σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 100 – αριθμοί παρόμοιοι με αυτούς της επίθεσης, χθες Δευτέρα.

Το ολοένα διογκούμενο ακροδεξιό κίνημα στην Αμερική σηματοδοτείται από μίσος γι’ αυτό που τα μέλη του βλέπουν ως μια τυρανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και φόβο ότι οι ΗΠΑ θα αφομοιωθούν από κάποιου είδους παγκόσμια κυβέρνηση.

Αποκλείουν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανάμιξη

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι οποίοι συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Μάιο του 2010 στην Τimes Square της Νέας Υόρκης, αρνήθηκαν σήμερα οποιαδήποτε ανάμειξη στις δύο φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστώνης. «Είμαστε υπέρ των επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όμως δεν είμαστε αναμεμειγμένοι σ’ αυτήν την επίθεση» δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του κινήματος ΤΤΡ των Πακιστανών Ταλιμπάν.

(Πάνω αριστερά: Η δεύτερη έκρηξη. Κάτω αριστερά: Η πρώτη έκρηξη. Δεξιά: Γράφημα από το σημείο του τερματισμού. Στο βάθος, με κόκκινο περίγραμμα διακρίνεται η Προεδρική Βιβλιοθήκη στην οποία σημειώθηκε τρίτη έκρηξη. Οι Αρχές ανέφεραν πως δεν σχετίζεται με τις δύο πρώτες, αλλά προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε στη Βιβλιοθήκη)

Καμία σύλληψη υπόπτου

Αρχικά, οι πληροφορίες ήταν τόσο συγκεχυμένες που αμερικανικά Μέσα έσπευσαν να αναρτήσουν την είδηση ότι οι Αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός Σαουδάραβα. Στη συνέχεια, ανέφεραν ότι ο εν λόγω άντρας συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών και ότι νοσηλεύεται φρουρούμενος. Τελικά, οι Αρχές, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προχώρησαν στην έρευνα του διαμερίσματος του άντρα στο Ρεβίρ, μετά από συγκατάθεση του ιδίου.

Η επίσημη ανακοίνωση του FBI – παράρτημα Βοστώνης

Η επίσημη σελίδα του FBI της Βοστώνης αναφέρει: «Το FBI βοηθά την αστυνομική υπηρεσία της Βοστώνης αναφορικά με τις εκρήξεις στον τερματισμό της διαδρομής του μαραθωνίου και αλλού. Το τμήμα του FBI Βοστώνης παραμένει επί τόπου.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη συνεργασία του FBI με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να τους διατεθεί οποιαδήποτε βοήθεια, όσο η κατάσταση παραμένει ρευστή, αφού δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη τα πρόσωπα και τα αίτια που προκάλεσαν την τρομοκρατική αυτή ενέργεια.

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν μετά τις εκρήξειςΤο FBI αμέσως έθεσε στη διάθεση του κοινού τον αριθμό τηλεφώνου 1-800-CALL-FBI (1-800-225-5324) – πατήστε το #3, για οποιονδήποτε έχει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή φωτογραφία από κινητό για τις εκρήξεις – επειδή θεωρεί πως οποιαδήποτε πληροφορία, ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια, έχει σημασία.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο, από τα αμερικανικά Μέσα δίνεται στη δημοσιότητα και ο αριθμός τηλεφώνου των αστυνομικών υπηρεσιών της Βοστώνης, (+1617) 343-4520.

Αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους πως υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Αρχές είχαν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός υπόπτου για τις επιθέσεις στον μαραθώνιο. Ειδικότερα, γινόταν λόγος για έναν άνδρα, ο οποίος επέβαινε σ’ ένα λευκό όχημα, τύπου βαν, που εντοπίστηκε κοντά στον τόπο της τραγωδίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αραβικής καταγωγής. Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν δηλώσεις των τοπικών Αρχών, σύμφωνα τις οποίες «οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Εξετάζεται οπτικοακουστικό υλικό από την επίθεση

Παράλληλα, οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες, να διαθέσουν σε αυτές ό,τι οπτικοακουστικό υλικό έχουν απαθανατίσει από τον Μαραθώνιο, είτε με τα κινητά τους τηλέφωνα, είτε με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, προκειμένου να μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών και να εξεταστεί κάθε πιθανή ύποπτη κίνηση.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Η πόλη είναι σε κατάσταση συναγερμού καθώς ομάδες της αστυνομίας ερευνούν συνεχώς ύποπτα αντικείμενα και πακέτα. Έχουν ακόμη απαγορευτεί οι πτήσεις σε μια ακτίνα 5,5 χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης.

Επίσης, ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Ουάσινγκτον – όπου ο Λευκός Οίκος φυλάσσεται από Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού – όπως επίσης στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες αλλά και στις πρεσβείες στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης Παγκόσμιο σοκ

Μακελειό στη Βοστώνη

Πολλαπλές εκρήξεις στη Βοστώνη

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης