Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, υπερασπίστηκε τη Μάλτα στη μάχη της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος σε μια συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

Η Γκαλιζία, μια από τις γνωστότερες ερευνήτριες- δημοσιογράφους στη Μάλτα, δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τίμερμανς δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή έλεγξε τη συμμόρφωση της Μάλτας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κατέληξε ότι δεν υπάρχουν «γενικές ανησυχίες».

Σημείωσε ότι «μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε πολλά επίπεδα» και ότι η Επιτροπή αξιολογεί νέες πληροφορίες που παρείχαν οι μαλτέζικες αρχές για φερόμενες υποθέσεις παραβιάσεων.

Δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο για το κράτος δικαίου στη χώρα, αλλά κάλεσε εκ νέου τις μαλτέζικες αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δολοφόνους της Γκαλιζία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών εντούτοις δεν συμμερίστηκε τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν. Πολλοί κάλεσαν για στενότερη εποπτεία της Μάλτας στην τήρηση του κράτους δικαίου, σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρους της χώρας στην περίπτωση που εξακριβωθούν παρατυπίες.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εστέμπαν Γκονζάλες Πονς καταδίκασε την «παρενόχληση δημοσιογράφων, τον εκβιασμό ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης από τράπεζες που συνδέονται με υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και την εμπλοκή κυβερνητικών αξιωματούχων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής» στο νησιωτικό κράτος.

Υποστήριξε ότι οι αστυνομικές αρχές στην Μάλτα «σιωπούν» μπροστά σε τέτοιες δραστηριότητες.
Άλλοι ευρωβουλευτές συμμερίστηκαν τα σχόλια του Πονς και έγειραν ερωτήματα για το σεβασμό του κράτους δικαίου και τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από τις αρχές της Μάλτας. Ένας μικρότερος αριθμός ευρωβουλευτών συνέστησαν επιφυλακτικότητα απέναντι στις κατηγορίες εις βάρος της Μάλτας.

Ένα ψήφισμα, που αναμένεται να τεθεί αύριο σε ψηφοφορία, θέτει ανοιχτά σε αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της αστυνομίας στη μεσογειακή χώρα και εγείρει «σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να δώσει το όνομα της Καρουάνα Γκαλιζία στο κτίριο όπου στεγάζεται η αίθουσα τύπου του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης