Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές συνεδριάζουν για να επιβεβαιώσουν την υποψηφιότητα Τίμερμανς

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 16:43
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές συνεδριάζουν για να επιβεβαιώσουν την υποψηφιότητα Τίμερμανς
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές άρχισαν σήμερα στη Λισαβόνα ένα διήμερο συνέδριο για να επιβεβαιώσουν τον Φρανς Τίμερμανς ως υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώτο στο ψηφοδέλτιό τους για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτού του 11ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), η πολιτική οικογένεια της κεντροαριστεράς συγκεντρώθηκε για να «συζητήσει τα θέματα κλειδιά ενόψει των εκλογών του 2019 και να επευφημήσει τον κοινό υποψήφιο του ΕΣΚ, τον Φρανς Τίμερμανς».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και νυν πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο μοναδικός υποψήφιος μετά την αποχώρηση στις αρχές Νοεμβρίου του Σλοβάκου Μάρος Σέφκοβιτς, επίσης αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιου για την ενεργειακή ένωση.

Η υποψηφιότητα του Τίμερμανς θα επισημοποιηθεί αύριο Σάββατο πριν ολοκληρωθεί το συνέδριο με τις ομιλίες των σοσιαλιστών που είναι πρωθυπουργοί στη Μάλτα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο θα είναι επίσης παρόντες, ενώ ο αρχηγός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν θα κάνει μια σύντομη παρέμβαση απόψε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να υποστηρίξει για την προεδρία της Κομισιόν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος το οποίο θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές.

Στην κούρσα για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014, ο Φρανς Τίμερμανς θα αντιμετωπίσει τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, τον συντηρητικό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η αποστολή του Ολλανδού προαναγγέλλεται δύσκολη στο βαθμό που η σοσιαλιστική οικογένεια σημείωσε πρόσφατα κακά εκλογικά αποτελέσματα και παραμένει υπό την απειλή λαϊκιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη.

Οι προβολές για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 πιστώνουν το ΕΣΚ με 140 έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 183 για το ΕΛΚ, ενώ η πλειοψηφία για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος είναι 353 ψήφοι.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 16:43