Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δήλωσε σήμερα ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ενωμένη μόνον από ένα νόμισμα» και ότι έχει ανάγκη από περισσότερη πολιτική ολοκλήρωση για να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της.

«Μια ήπειρος όπως η δική μας δεν μπορεί να είναι ενωμένη μόνο από το νόμισμα» δήλωσε ο Λέτα ενώπιον των ιταλών γερουσιαστών οι οποίοι συνεδρίασαν για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, και υπογράμμισε πως «οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μοιραστούν ένα κοινό πεπρωμένο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από το προ 20ετίας ευρωπαϊκό σχέδιο, μόνον ένα πράγμα έγινε: το ενιαίο νόμισμα. Και, αν δεν υπάρχει παρά το ενιαίο νόμισμα, ο υπόλοιπος (ευρωπαϊκός) μηχανισμός δεν δίνει απαντήσεις στις προσδοκίες των πολιτών» τόνισε ο Λέτα.

«Τώρα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Πάρα πολλές χώρες δεν κοίταξαν παρά τις αυριανές εκλογές, φοβούμενες να πουν στους πολίτες τους ‘εγκατέλειψα ένα μικρό μέρος της κυριαρχίας’ προς όφελος της κοινής κατασκευής, δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Θα έχουμε ένα κοινό πεπρωμένο ή αλλιώς θα βρεθούμε στην κατάσταση των χωρών που θα προχωρούν η καθεμία μόνη της προς την παρακμή, μπροστά σε χώρες άνω του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων» δήλωσε αναφερόμενος στην Κίνα ή την Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που μας συμβαίνει, ο φαύλος κύκλος μιας οικονομίας στην οποία καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν επενδύουν πλέον, συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη. Αν δεν έχουμε την ικανότητα να δούμε μακριά στο μέλλον, όλοι μαζί, δεν θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

«Η Ευρώπη είναι το ταξίδι μας, γραμμένο από εμάς, είναι ο ορίζοντάς μας» είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ο Λέτα. «Το λιμάνι προς το οποίο κατευθυνόμαστε ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και το πλοίο μας είναι η δημοκρατία. Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε τα όνειρα των άλλων, έχουμε το δικό μας που είναι αυτό της ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης» είχε δηλώσει.

Στο μεταξύ, από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι έγινε γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνομιλίες με τον Λέτα αύριο Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τη συνάντηση, η οποία ορίσθηκε για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζεται στην προεδρική ανακοίνωση.

Ο Λέτα δήλωσε κατά την προγραμματική ομιλία του πως τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό θα τον οδηγήσουν στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου θέλει να εκφράσει τη βούλησή του να λάβει μέτρα οικονομικής ανάκαμψης για την Ιταλία.

Ο πρώτος σταθμός του, σήμερα το απόγευμα, θα είναι η Γερμανία, όπου θα έχει συνομιλία και στη συνέχεια θα δειπνήσει με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τιερί Ρεπαντέν είχε διακρίνει στην ομιλία του ιταλού πρωθυπουργού μια ένδειξη πως, όσον αφορά στην πολιτική της ανάκαμψης, σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση, είναι λιγότερο απομονωμένος μέσα στην ΕΕ.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης