Με αφορμή τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης οι 27 αρχηγοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντώνται το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ιταλίας όπου πραγματοποιείται η επετειακή Σύνοδος. Οι αφίξεις ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 10.00 (ώρα Ελλάδος).

Επί τάπητος θα τεθούν όλα τα κρίσιμα θέματα και θα γίνει ένας απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας. Παράλληλα, θα ληφθούν αποφάσεις επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957, στο Καπιτώλιο, και εκεί επίσης θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Ρώμης.

Ποιοι θα μιλήσουν στη Σύνοδο;

Ομιλίες απευθύνουν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τουσκ, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Μουσκάτ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την οικογενειακή φωτογραφία και το γεύμα το οποίο θα παρατεθεί από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale.

Στη Ρώμη και ο Αλέξης Τσίπρας…

Το παρών δίνει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ιταλία από την Παρασκευή και προσφάτως είχε δηλώσει ότι «η Σύνοδος θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον», ενώ επίσης έχει θέσει το ζήτημα της διαφύλαξης του κοινωνικού μοντέλου της Ένωσης, του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και του εργασιακού κεκτημένου.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ στην οποία εστιάζει στο ζήτημα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου που ξαναμπήκε στην ατζέντα.

Στόχος της Αθήνας είναι στη Διακήρυξη της Ρώμης να αναφερθεί και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων.

Όσα αναμένονται στο τελικό σχέδιο της Διακήρυξης:

Οι κατευθύνσεις οι οποίες θα ληφθούν θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης. Επίσης, σ΄αυτό θα σημειώνεται η ικανότητά των «27» να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις για την Ευρώπη.

Σημειώνεται, πως μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας διατηρήθηκε, αν και υπάρχουν ενστάσεις πολλών χωρών, το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Πληροφορίες υπογραμμίζουν, πως στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα για «ενότητα» των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επίσης επισημαίνονται τέσσερις στόχοι-προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία.

Επίσης, στο σχέδιο τους οι «27» αρχηγοί δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση, η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Σε συναγερμό οι αρχές της χώρας:

Το επίπεδο συναγερμού στην Ιταλία βρίσκεται ήδη στο δύο και έτσι στους δρόμους θα βρίσκονται
3.000 αστυνομικοί και πράκτορες ασφαλείας για την αποφυγή επεισοδίων ή ενδεχόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάρκο Μινίτι, έχει δώσει εντολή οι αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και ειδικότερα στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πλήθος.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης