Απέρριψαν οι ευρωβουλευτές το σχέδιο κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιεκτικότητα των παιδικών τροφών σε ζάχαρη κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνέβαλε στην αύξηση των επιπέδων της παιδικής παχυσαρκίας.

Η πρόταση που προωθούσε η Κομισιόν επέτρεπε να παραμείνει η περιεκτικότητα της ζάχαρης στις παιδικές τροφές στο 30%. Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που προτείνει ένα ανώτατο όριο της τάξης του 10% -ή του 5%, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι ευρωβουλευτές έστειλαν με αυτόν τον τρόπο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας «όχι, ας αφαιρέσουμε την υπερβολική ζάχαρη από τις παιδικές τροφές». Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι «η κακή διατροφή είναι πλέον η πιο διαδεδομένη ασθένεια και αιτία θανάτου στον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιθ Τέιλορ (Πράσινοι) στην τελευταία Ολομέλεια εξέφρασε αρχικά την ένστασή του στο σχέδιο κανόνων για τις παιδικές τροφές και ενθάρρυνε την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε παιδικές τροφές θα μειωθεί δραστικά. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα, είναι η παχυσαρκία» υποστήριξε.  

Η Κομισιόν πρέπει να φέρει τώρα νέες προτάσεις, που θα αντανακλούν σημαντικά σημεία από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης