Οι ευρωβουλευτές ζητούν αναμόρφωση των κανόνων για το άσυλο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, 14:32
Οι ευρωβουλευτές ζητούν αναμόρφωση των κανόνων για το άσυλο
Το νέο καθεστώς για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο διάλογος με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τα μέτρα του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν την Τρίτη το πρωί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για τη μη λήψη επαρκών πρωτοβουλιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιοι υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου (για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου), το άνοιγμα νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών. Στη συζήτηση σχολιάστηκαν και τα επικείμενα μέτρα όπως η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εντοπισμός, η καταχώρηση και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα "hotspots".

Ανησυχία για τους πρόσφυγες λόγω του χειμώνα που πλησιάζει

Η ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, και τον αρμόδιο για τις σχέσεις με το ΕΚ υπουργό του Λουξεμβούργου, Νικολά Σμιτ.

"Η δύσκολη περίοδος ξεκινάει τώρα και μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση της ροής προσφύγων προτού μπούμε στους χειμερινούς μήνες. Αυτή είναι επίσης μια δύσκολη στιγμή όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι τα θα εφαρμοσθούν πλήρως τα "hotspots" και θα διατεθεί άμεσα ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το Συμβούλιο", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, Κλοντ Μοράες (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η μετανάστευση θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης στη σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8-9 Οκτωβρίου, καθώς και στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου.

Αναμένονται περαιτέρω προτάσεις στα τέλη του 2015 / αρχές 2016

Οι περαιτέρω προτάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή στα τέλη του 2105 / αρχές του 2016, για τις οποίες το Κοινοβούλιο θα έχει επίσης αρμοδιότητες συναπόφασης, περιλαμβάνουν:

- Την ενίσχυση του Οργανισμού Frontex και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συνοριακού και Λιμενικού Σώματος

- Την υιοθέτηση ενός μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης των προσφύγων, που βρίσκονται επί του παρόντος σε τρίτες χώρες, σε όλη την ΕΕ (ο μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση αυτών που βρίσκονται ήδη εντός της ΕΕ έχει ήδη κατατεθεί)

- Η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου

- Η υιοθέτηση δέσμης μέτρων για τη "νόμιμη μετανάστευση", συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της οδηγίας για τη "μπλε κάρτα"

Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των προτάσεων αυτών θα εξεταστούν από την επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πληροφορίες από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης  

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015, 14:32