Η Facebook απάλειψε εκατοντάδες λογαριασμούς της "ρωσικής και της ιρανικής εκστρατείας παραπληροφόρησης"

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, 14:21
Η Facebook απάλειψε εκατοντάδες λογαριασμούς της "ρωσικής και της ιρανικής εκστρατείας παραπληροφόρησης"
Η Facebook ανακοίνωσε ότι απάλειψε εκατοντάδες πλαστούς λογαριασμούς που προέρχονταν από το Ιράν και την Ρωσία από την πλατφόρμα της και από το Instagram.

Οι λογαριασμοί αποτελούσαν τμήματα «χωριστών εκστρατειών» και δεν υπήρχε μεταξύ τους σύνδεση ή συντονισμός, διευκρινίζει η εταιρεία.

«Απαγορεύουμε αυτό το είδος της συμπεριφοράς διότι θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να εμπιστευθούν τις συνδέσεις που κάνουν στο Facebook. Και αν και σημειώνουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτών των καταχρήσεων...πρόκειται για συνεχόμενη πρόκληση, διότι οι άνθρωποι που ευθύνονται είναι αποφασισμένοι και πλήρως χρηματοδοτούμενοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Facebook.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye έδωσε στην Facebook στοιχεία τον Ιούλιο που οδήγησαν σε έρευνα για το Liberty Front Press (LFP), ένα δίκτυο σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που προέρχεται από το Ιράν και στοχοποιούσε ανθρώπους στην Μέση Ανατολή, την Λατινική Αμερική, την Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Οι πρώτοι λογαριασμοί LFP δημιουργήθηκαν το 2013, ορισμένοι συνδέονταν με τα μέσα ενημέρωσης του ιρανικού κράτους και από το 2017 άρχισαν τις αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου κρύβοντας τις τοποθεσίες των χρηστών.

Σελίδες LFP άρχισαν επίσης να χακάρουν λογαριασμούς από το 2016.

Ενα άλλο πακέτο σελίδων, η πρώτη από τις οποίες ξεκίνησε το 2011, βρέθηκε επίσης να διαχέει πολιτικού περιεχομένου αναρτήσεις για την Μέση Ανατολή στα αραβικά και στα φαρσί, καθώς και πληροφόρηση για τις ΗΠΑ και την Βρετανία στα αγγλικά.

Η Facebook ανακοίνωσε ότι απάλειψε σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς που συνδέονταν με τις ρωσικές υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ σε αυτήν την έρευνα και εκτιμούμε την βοήθειά τους. Αυτές οι έρευνες συνεχίζονται -και δεδομένης της ευαισθησίας του αντικειμένου, δεν κοινοποιούμε περισσότερες πληροφορίες για αυτά που απαλείψαμε», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Facebook Νέιθαν Γκλέιτσερ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018, 14:22