Η Φάροου «καίει» την Κάμπελ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010, 13:18
Η Φάροου «καίει» την Κάμπελ
Εξαιρετικά σημαντική είναι η κατάθεση της Αμερικανίδας ηθοποιού Μία Φάροου για την εξέλιξη της δίκης του πρώην προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η Φάροου κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρρα Λεόνε (TSSL) ότι η Ναόμι Κάμπελ τής είπε ότι έλαβε «ένα τεράστιο διαμάντι» από τον Τέιλορ.«Μου είπε ότι ξύπνησε μέσα στη νύχτα. Κάποιοι χτυπούσαν την πόρτα της. Τους είχε στείλει ο Τσαρλς Τέιλορ να της δώσουν ένα τεράστιο διαμάντι» διευκρίνισε η Μία Φάροου.

Την Πέμπτη, η Ναόμι Κάμπελ είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι αγνοούσε ποιος της είχε στείλει τα ακατέργαστα διαμάντια, τα οποία περιέγραψε ως μικρά πετράδια με βρόμικη όψη, ύστερα από ένα δείπνο που είχε διοργανώσει ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος, Νέλσον Μαντέλα, και στο οποίο είχε παρευρεθεί επίσης η Φάροου.

«Απ' όσο θυμάμαι, ήταν αρκετά ενθουσιασμένη» πρόσθεσε η ηθοποιός, αναφερόμενη σε όσα της είπε η Κάμπελ κατά τη διάρκεια του πρωινού την επομένη του συμβάντος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τέιλορ, ο οποίος αρνείται την ενοχή του, καθοδηγούσε τους αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF), οι οποίοι λυμαίνονταν τη Σιέρα Λεόνε από το 1991 ως το 2001, προκειμένου να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και ιδιαίτερα τα αδαμαντωρυχεία. Η οργάνωση στρατολογούσε παιδιά-στρατιώτες, τους έδινε ναρκωτικά και τα έστελνε να βιάσουν, να βασανίσουν και, σε χιλιάδες περιπτώσεις, να κόψουν τα χέρια και τα πόδια αμάχων. Η ένοπλη σύγκρουση στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 150.000 ανθρώπων.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος λέγεται ότι απέκτησε αμύθητα πλούτη πουλώντας παράνομα τα λεγόμενα «ματωμένα διαμάντια», εκδιώχθηκε από την εξουσία στη Λιβερία το 2003 και κατέφυγε στη Νιγηρία, όπου του δόθηκε άσυλο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010, 13:18