Η FIJ ξεκίνησε εκστρατεία για την υπογραφή διεθνούς σύμβασης περί προστασίας των δημοσιογράφων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, 12:15
Η FIJ ξεκίνησε εκστρατεία για την υπογραφή διεθνούς σύμβασης περί προστασίας των δημοσιογράφων
Με την επιθυμία «να βάλει τέλος στην ατιμωρησία» η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FIJ) ξεκίνησε στον ΟΗΕ μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης αναφορικά με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια «Διεθνής Σύμβαση για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα Μέσα».

Στην πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ συμμετείχαν περίπου 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Περού, η Ιταλία και η Τυνησία, διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας της FIJ Αντονί Μπελανζέρ, η οργάνωση του οποίου με έδρα τις Βρυξέλλες εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους σε 134 κράτη.

Η έναρξη της εκστρατείας αυτής, η οποία προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, συμπίπτει χρονικά με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Κάθε ημέρα πάρα πολλοί δημοσιογράφοι παρενοχλούνται, ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται. Από τον Τζαμάλ Κασόγκι έως τους 82 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν πέρυσι, δεν είναι πλέον δυνατό να περιμένουμε τον επόμενο φόνο χωρίς να κάνουμε τίποτα, την ώρα μάλιστα που μόνο ένας θάνατος στους δέκα θα ερευνηθεί, εκτίμησαν οι διοργανωτές της εκστρατείας.

Η μελλοντική σύμβαση, η οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ήδη υπάρχοντα αλλά διάσπαρτα διεθνή κείμενα και να τα συνθέσει, θα περιέχει μια σειρά δεσμεύσεων, σύμφωνα με τον Μπελανζέρ.

«Ο καλύτερος φόρος τιμής που θα μπορέσουμε να αποτίσουμε στα θύματα είναι να κινητοποιηθούμε και να εργαστούμε για να άρουμε την ατιμωρησία που κυριαρχεί εδώ και καιρό» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της FIJ.

Στόχος της εκστρατείας που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη είναι να κινητοποιηθούν πολλές χώρες αναφορικά με το θέμα προκειμένου να έρθει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που είναι η μόνη ικανή να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας διεθνούς Σύμβασης.

Το κείμενο της Σύμβασης θα περιλαμβάνει 22 άρθρα και δεσμεύσεις για την προστασία των δημοσιογράφων, τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά και για την προσαγωγή στη Δικαιοσύνη των δραστών επιθέσεων εναντίον μελών του Τύπου. Προβλέπει, επίσης, τη σύσταση μιας 15μελούς επιτροπής, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της Σύμβασης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, 12:15