Περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι ζουν σε 4.000 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, που προέρχονται από την τραγωδία στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ το 1986 στην Ουκρανία.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, αναφέρει ότι «είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε ζώνες με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας σε περισσότερες από 4.000 περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό των ανθρώπων, ωστόσο, που εκτίθενται καθημερινά στα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας έχει μειωθεί, εξ’ αιτίας των μέτρων που έχει λάβει το κράτος, αν αναλογιστεί κανείς ότι, παλαιότερα, 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε 7.500 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.

«Η λήψη μέτρων καθαρισμού επέτρεψε την επανεκμετάλλευση περισσότερων από 840.000 στρεμμάτων μολυσμένη γης», σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ρωσικού υπουργείου.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2000, όμως η ραγισμένη σαρκοφάγος του που καλύπτει περίπου 200 τόνους ραδιενεργού μάγματος αποτελεί μία «απειλή για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη», όπως είχε δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του Τσερνόμπιλ είχε εκραγεί στις 26 Απριλίου του 1986 προκαλώντας τη χειρότερη καταστροφή στον κόσμο από εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης