Η Frontex και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Τρίτων» δέχθηκαν την Τρίτη να την τροποποιήσουν προκειμένου να βοηθήσουν την Ιταλία, χωρίς όμως να φτάσουν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο θα μπορούν να αποβιβάζονται και σε άλλα λιμάνια εκτός από τα ιταλικά.

Η Frontex ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής αυτής συνάντησης στη Βαρσοβία ότι θα δημιουργηθεί αμέσως μια ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της «Τρίτων», το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του ισχύοντος σχεδίου, η χώρα που φιλοξενεί την επιχείρηση πρέπει να δέχεται τους πρόσφυγες που περισυλλέγονται από τα πλοία της Frontex. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται η Ελλάδα και η Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, «η Ιταλία ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να τους αποβιβάζει στα λιμάνια άλλων χωρών μελών», διευκρινίζει η Frontex.

«Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μια εξαιρετική πίεση και ότι έχει ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης από την Ε.Ε. και τη Frontex» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μία εβδομάδα η Ιταλία αυξάνει τις εκκλήσεις της σε βοήθεια, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν «συγκεκριμένη συνεισφορά», ώστε να περιοριστούν οι αφίξεις προσφύγων στην Ευρώπη και να επαναπατρίζονται με καλύτερο τρόπο σε όλη την ήπειρο όσοι διασώζονται στη Μεσόγειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης