Η Γαλλία είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αγοράσει, για λογαριασμό του Μουσείου του Λούβρου, έναν πίνακα του Ρέμπραντ που πωλείται από την οικογένεια Ρότσιλντ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στους ιδιοκτήτες του έργου και τα χρήματα θα βρεθούν χάρη στη χορηγία της Τράπεζας της Γαλλίας, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια Ρότσιλντ επιθυμούσε να πουλήσει δύο πορτρέτα, που είχε φιλοτεχνήσει ο Ρέμπραντ το 1634, έναντι του ποσού των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πίνακες εικονίζουν ένα ζευγάρι Ολλανδών αριστοκρατών, τον Μάρλεν Σούλμανς και την Όπγιεν Κόπιτ την παραμονή του γάμου τους.

Το Λούβρο, ο ετήσιος προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται μόλις στα 8 εκατομμύρια ευρώ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των έργων μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων. Όμως τον Ιούλιο οι υπουργοί Πολιτισμού της Γαλλίας και της Ολλανδίας, η Φλερ Πελερέν κι η Γιετ Μπουσεμάκερ, πρότειναν στους ιδιοκτήτες να αγοραστούν οι πίνακες από κοινού από το Λούβρο και το Ράικσμουζεουμ του Άμστερνταμ και να εκτίθενται εναλλάξ και στις δύο χώρες.

Την Δευτέρα, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να χρηματοδοτήσει εν μέρει την αγορά των πινάκων. Ο εκπρόσωπος της Μπουσεμάκερ είπε ότι η αγορά αυτή “είναι μια μοναδική ευκαιρία να φέρουμε τους πίνακες στην Ολλανδία και να τους δείξουμε στο ολλανδικό κοινό”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης