«Η Γαλλία δεν φοβάται» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την απαγωγή ενός Γάλλου υπηκόου στην ανατολική Αλγερία, και τις απειλές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού χαλιφάτου ότι θα επιτεθούν εναντίον των Γάλλων πολιτών.

Καταγγέλλοντας αυτήν την «υποκίνηση σε φόνο» ο υπουργός απάντησε επανειλημμένως: «Η Γαλλία δεν φοβάται». «Δεν είναι η πρώτη φορά που την απειλούν (…) η Γαλλία δεν φοβάται καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να στηρίζεται στην αλληλεγγύη όλων των πολιτών της Γαλλίας ανεξάρτητα της καταγωγής τους ή της θρησκείας τους» και στην «επαγρύπνηση» των δυνάμεων επιβολής της τάξης που αποτελεί «την καλύτερη απάντηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, με αίτημα του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε συστάσεις στις πρεσβείες της Γαλλίας «σε περίπου 30 χώρες» όπου κατοικούν ή διαμένουν Γάλλοι κυρίως στην περιοχή του Μάγρεμπ (βορειοδυτική-βόρεια Αφρική), τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική.

«Οι Γάλλοι που έχουν εγκατασταθεί στις χώρες που αναφέρονται έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στο εγγύτερο προξενείο της Γαλλίας εάν δεν το έχουν ήδη κάνει. Οι Γάλλοι που επισκέπτονται τις περιοχές αυτές καλούνται να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους με το να εγγραφούν ηλεκτρονικά» μέσω του συστήματος Αριάν του υπουργείου, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Κε ντ’ Ορσέ.

Στο Μάγρεμπ, η σύσταση αυτή αφορά κυρίως το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Οι χώρες όπως η Υεμένη, το Μάλι και άλλες που βρίσκονται στο Σαχέλ περιλαμβάνονται στις χώρες όπου οι Γάλλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τις συστάσεις αυτές, διευκρινίζει το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον ιστότοπο του υπουργείο Εξωτερικών, για το Μαρόκο αναφέρεται ότι «δεδομένης της επέμβασης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από το διεθνή συνασπισμό, οι Γάλλοι που κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα καλούνται να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους».

Στην Τυνησία η πρεσβεία της Γαλλίας απηύθυνε σήμερα συστάσεις στους πολίτες της να επιδεικνύουν «τη μέγιστη δυνατή σύνεση» εξαιτίας των απειλών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

«Μετά τις τελευταίες απειλές εναντίον των Γάλλων, η πρεσβεία καλεί στη μέγιστη δυνατή σύνεση και μια ενισχυμένη επαγρύπνηση», ανέφερε σύντομο μήνυμα κειμένου (SMS) που στάλθηκε στα κινητά τηλέφωνα από τη διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία δεν έχει κάνει καμία αναφορά για συγκεκριμένες απειλές εναντίον των συμφερόντων ή των Γάλλων πολιτών στην Τυνησία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης