Σεβασμό στις πεποιθήσεις του καθενός ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας για τη χθεσινή ψήφιση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση του χαρακτηρισμού ως γενοκτονία της σφαγής των Αρμενίων το 1915.

«Σέβομαι τις πεποιθήσεις των Τούρκων φίλων μας, είναι μια μεγάλη χώρα, ένας μεγάλος πολιτισμός, οφείλουν όμως να σέβονται τη δική μας χώρα και πολιτισμό» δήλωσε ο Σαρκοζί από την Πράγα, όπου έφθασε για να παραστεί στην κηδεία του τέως προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία δεν δίνει μαθήματα σε κανέναν, ούτε και προτίθεται να πάρει» συμπλήρωσε και σε απάντηση της δήλωσης Ερντογάν περί «γενοκτονίας» στην Αλγερία από τους Γάλλους αποικιοκράτες σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση (η χώρα του) πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία και την ηρεμία της».

«Η Γαλλία δεν ζητεί την εξουσιοδότηση, η Γαλλία έχει πεποιθήσεις, ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό στη μνήμη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πλέον μια Τουρκία που είναι στην άμυνα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα», πρόσθεσε, «υπάρχει μια Τουρκία ενεργή, ισχυρή σε όλα τα μέτωπα. Ο καιρός που μας επέβαλαν το οτιδήποτε έχει παρέλθει».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης