«Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα», ανέφερε σήμερα 29 Μαΐου η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία. Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς», αναφέρει η πλήρης ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πληρώματα δύο ελληνικών τάνκερ δεν κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές.

Στα στενά του Ορμούζ κατευθύνουν τα δύο ελληνικά τάνκερ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα μετάδωσε η ΕΡΤ τα δύο ελληνικά τάνκερ κατευθύνονται στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ. Σκοπός των Ιρανών είναι να κάνουν μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν, κατασχοντας με αυτό τον τρόπο το φορτίο τους.  Πάνω στα δεξαμενόπλοια παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 με 8 ενόπλων, μελών των  Φρουρών της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα οι New York Times αποκαλύπτουν ότι πιθανότατα και άλλα ελληνικά πλοία θα έχουν την ίδια τύχη, καθώς το πρακτορείο Tasniim προειδοποίησε ότι άλλα 17 τάνκερ υπό ελληνική σημαία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο θα δεσμευτούν από το Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης