Η Γαλλία στρέφεται προς τις χερσαίες μεταφορές σιτηρών, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για την εξαγωγή τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, 11:06
Η Γαλλία στρέφεται προς τις χερσαίες μεταφορές σιτηρών, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από την συμφωνία για την εξαγωγή τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία, αντί της μεταφοράς τους μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία αποσύρθηκε από την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών δια θαλάσσης.

«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (...) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Μαρκ Φενό.

Το Σάββατο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διακόπτει επ' αόριστον την συμμετοχή της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

Παρά την αποχώρηση της Μόσχας, η Τουρκία και η Ουκρανία επέμειναν στην εφαρμογή της συμφωνίας και συμφώνησαν επί σχεδίου διέλευσης 16 πλοίων σήμερα.

Η απόφαση της Ρωσίας θα πλήξει την τροφοδοσία των χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών. Οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν σήμερα στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, 11:16