Η Γαλλία θα πρέπει να επιβάλει εθνικό lockdown, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, και όσο περισσότερο περιμένει, τόσο υψηλότερος θα είναι ο απολογισμός των νεκρών από τον COVID-19, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ένα νέο lockdown δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και ότι θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα αν θα χρειαστεί να επιβληθούν από τις αρχές του Μαρτίου τοπικά lockdowns τα Σαββατοκύριακα σε 20 περιοχές που προκαλούν πολλή ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και της γύρω περιοχής του, εφόσον επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση με τον COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουμε» υπογράμμισε σήμερα ο Φιλίπ Ζουβέν του Georges Pompidou European Hospital στη γαλλική πρωτεύουσα σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο BFM TV και επισήμανε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή του Παρισιού είναι πολύ τεταμένη.

«Καθώς πλησιάζουμε περισσότερο σε μια κορύφωση της επιδημίας, κάθε μέρα που περνάει χωρίς να παίρνουμε μια απόφαση έχει ένα υψηλό τίμημα» ανέφερε.

Οι δημοτικές Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας από την πλευρά τους έσπευσαν κάνοντας πρόταση να επιβληθεί ένα αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων και στη συνέχεια να εξεταστεί το εκ νέου άνοιγμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των εστιατορίων και των πολιτιστικών κέντρων, τα οποία είναι κλειστά από τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι δημοτικές Αρχές του Παρισιού αντιτίθενται σε οποιαδήποτε lockdowns θα μπορούσαν να επιβληθούν τα Σαββατοκύριακα στη γαλλική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την ελπίδα τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν για το Παρίσι να μπορέσουν να οδηγήσουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και να έχουν ως αποτέλεσμα «κάποια μορφή επιστροφής στη φυσιολογική ζωή την άνοιξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό France Inter ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση των δημοτικών αρχών του Παρισιού για αυστηρό lockdown τριών εβδομάδων, αν και εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικό αυτό.

Ο Ζουβέν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι 13.000 ζωές θα είχαν σωθεί αν το περσινό lockdown στη Γαλλία από τον Μάρτιο ως τον Μάιο είχε επιβληθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι, αν το lockdown είχε καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα, ο απολογισμός των νεκρών θα είχε αυξηθεί κατά 53.000.

Οι γαλλικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, 25.403 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, τα οποία αυξήθηκαν από 22.501 που ήταν πριν από μία εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της ασθένειας, κυρίως λόγω των νέων στελεχών του νέου κορωνοϊού.

Ο κυμαινόμενος επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων βρίσκεται στα 21.452, που είναι ο υψηλότερος σε περισσότερο από τρεις μήνες. Έχοντας συνολικά 3,687 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού, η Γαλλία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο και με 85.582 θανάτους από τον COVID-19 έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό νεκρών παγκοσμίως από τη νόσο αυτή.

Σε αντίθεση με κάποιες γειτονικές της χώρες, η Γαλλία αντιστέκεται σε ένα νέο εθνικό lockdown για να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, ελπίζοντας ότι μια απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες που επιβάλλει από τις 15 Δεκεμβρίου θα αναχαιτίσει την πανδημία.

«Δεν θα αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Και όσο περισσότερο περιμένουμε για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει» υπογράμμισε ο Ζουβέν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει μια πιθανή απόφαση για lockdown όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται για να δώσει χρόνο στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 να αποφέρει καρπούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης