O διευθυντής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε σήμερα την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, πως ο ενεργειακός γίγας θα κατασκευάσει αγωγό αερίου που θα ταξιδεύει από τη Ρωσία -τράνζιτ μέσω της Τουρκίας- και θα φθάνει στα σύνορα της Ελλάδας,. Με τον τρόπο αυτό η Ρωσια θα αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά της Νότιας Ευρώπης.

Ο αγωγός θα έχει ετήσια δυνατότητα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Συνολικά 14 δις κυβικά μέτρα, θα παραδίδονται στην Τουρκία, η οποία για την Gazprom είναι ο δεύτερος σε μέγεθος πελάτης στην περιοχή, μετά την Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Aleksandr Novak, δήλωσε πως σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, θα περιλαμβάνεται η ειδική κατασκευή διακλάδωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, για τους πελάτες στη Νότια Ευρώπη.

Ενώ ο αγωγός υα ανήκει στην ρωσική εταιρία, ο Μίλερ είπε πως η Gazprom «θα εξετάσει το ενδεχόμενο από Τούρκους εταίρους –αν εκφράσουν ενδιαφέρον- να αγοράσουν πόντους στο πρόγραμμα».

«Για την ώρα, η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά τρία δις κυβικά μέτρα μέσω του ήδη υπάρχοντος αγωγού Blue Stream» είπε ο πρόεδρος Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο χρόνο, 13,7 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παραδόθηκε στην Τουρκία, μέσω του Blue Stream, σύμφωνα με το «Reuters».

H Mόσχα θα μειώσει επίσης την τιμή του φυσικού αερίου για τους Τούρκους πελάτες κατά 6% από την 1η Ιανουαρίου 2015, είπε ακόμη ο Πούτιν. Αργότερα ο Νόβακ είπε πως η έκπτωση θα μπορούσε να φτάσει και το 15% ακόμη, αλλά όλα αυτά υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις.

Ο Νόβακ αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε το πρόγραμμα για το South Stream να μπει στο περιθώριο και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να αναπροσαρμοστούν για το νέο τουρκικό αγωγό.

Το καθυστερημένο εδώ και καιρό πρόγραμμα South Stream που επρόκειτο να ενώνει με υποθαλάσσιο αγωγό υπό την Μαύρη Θάλασσα με το δίκτυο της Ανατολικής Ευρώπης, με σημείο εισαγωγής την Βουλγαρία.

Το πρόγραμμα συνάντησε μεγάλες δυσκολίες επειδή η ΕΕ αποφάνθηκε πως παραβιάζει ρυθμίσεις μονοπωλίου, επειδή η ίδια εταιρία στην οποία ανήκει ο αγωγός αλλά και το αέριο που μεταφέρεται.

Το κόστος του υποθαλάσσιου αγωγού και οι διακλαδώσεις προς την Ανατολική Ευρώπη είχε υπολογισθεί από ανώτερο στέλεχος της Gazprom τον περασμένο μήνα σε €23,5 δισεκατομμύρια.

Στο νέο σχέδιο κατασκευής αγωγού, περιλαμβάνεται μία διακλάδωση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως είπε και ο Aleksandr Novak, με στόχο τον εφοδιασμό πελατών στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη.

Πηγή: RT.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης: Η Gazprom θα κατασκευάσει αγωγό πετρελαίου που θα φτάσει στα ελληνικά σύνορα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης