Η Gazprom αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 11:34
Η Gazprom αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία
Τέλος στο προνομιακό καθεστώς της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί στην Ουκρανία έβαλε η Gazprom, αυξάνοντας την τιμή κατά περισσότερο από ενa τρίτο, στα 385,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ.

«Σύμφωνα με το συμβόλαιο για την αποστολή του φυσικού αερίου, η τιμή του προς την Ουκρανία θα διαμορφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο στα 385,5 δολάρια», δηλώνει ο επικεφαλής της Gazprom σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η έκπτωση του Δεκεμβρίου δεν ισχύει πλέον. Η τιμή που είχε διαμορφωθεί για το δεύτερο τρίμηνο ανερχόταν σε 268,5 δολάρια.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται επίσης ότι το χρέος του Κιέβου για πωληθέν ρωσικό φυσικό αέριο ανέρχεται σε 1,7 δις δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αύριο συνομιλίες στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ / Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο συστάθηκε το 2009. Συνεδρίαση του συμβουλίου αυτού είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, του ευρωπαίου επίτροπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ και του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Ντάνιελ Πόουνμαν.

Το Κίεβο καταναλώνει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Παράγει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αγοράζει τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Ρωσία.

Το δίκτυο των ουκρανικών αγωγών διασφαλίζει τη διέλευση των 65 από τα 133 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που τροφοδοτούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2013.

Στις αρχές του Μαρτίου, η Gazprom είχε απειλήσει να διακόψει τις πωλήσεις της προς την Ουκρανία εξαιτίας του χρέους του Κιέβου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Απριλίου 2014, 11:34