Ποσό ρεκόρ αναμένεται να ξοδέψουν οι Γερμανοί καταναλωτές κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε στασιμότητα, οι γερμανοί καταναλωτές σχεδιάζουν να δαπανήσουν για δώρα ή άλλες εορταστικές αγορές κατά μέσον όρο 447 ευρώ, ποσό αυξημένο σε σύγκριση με τα 397 ευρώ που δαπάνησαν κατά κεφαλήν το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα «ρεκόρ όλων των εποχών» προέβλεψε ο Όλιβερ Γκάνσερ του τμήματος Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονάχου (FOM), ανακοινώνοντας τα στοιχεία της έρευνας η οποία διενεργήθηκε σε ένα δείγμα 38.000 καταναλωτών ηλικίας 12 έως 99 ετών για λογαριασμό της Γερμανικής Ομοσπονδίας των Επιχειρήσεων Λιανικής (HDE).

«Οι καταναλωτές παραμένουν ανεπηρέαστοι από την τρέχουσα υποτονική οικονομική διάθεση στη χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας λιανικού εμπορίου Γιόσεφ Ζανκντγιοχάνσερ. «Η σταθερή αγορά εργασίας δημιουργεί ευνοϊκό καταναλωτικό κλίμα», συμπλήρωσε.

Τα οικονομικά δεδομένα που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αναμένεται να δείξουν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με το πενιχρό 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όμως λέει ο πρόεδρος της HDE η διάθεση των γερμανικών νοικοκυριών προς την ιδιωτική κατανάλωση αναδύεται ως η βασική κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κατά συνέπεια, η ομοσπονδία αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις αγαθών τα φετινά Χριστούγεννα αναμένοντας ότι είδη όπως τα παιδικά παιχνίδια, τα βιβλία, τα ρολόγια και τα ηλεκτρονικά θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας αγορών των καταναλωτών την εορταστική περίοδο.

Η HDE αναμένει οι συνολικές δαπάνες την περίοδο έως τις 25 Δεκεμβρίου να αυξηθούν κατά 1,2%, στα 85,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι γερμανοί καταναλωτές πέρυσι την περίοδο των Χριστουγέννων ξόδεψαν 84,5 δις ευρώ. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις για το σύνολο του 2013 έφτασαν τα 451 δις ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης