Το είπε και το έκανε η Μέρκελ. Η Γερμανία δεν παραμένει μόνο στις λεκτικές απειλές. Τις αμέσως επόμενες ημέρες η υπουργός Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα βρεθεί στην Ιορδανία και στη συνέχεια θα έχει κι άλλες επαφές, με σκοπό να αποφασίσει το Βερολίνο πού θα μετεγκατασταθεί η δύναμη κρούσης που διαθέτει… στην Τουρκία.

Η υπουργός Άμυνας της ΓερμανίαςΠριν υπεισέλθει κάποιος σε λεπτομέρειες, λίγα λόγια για αυτήν τη δύναμη κρούσης. Αποτελείται από αεροσκάφη αναχαίτισης και βομβαρδισμού, καθώς και από μία μοίρα αναγνωριστικών αεροσκαφών. Η επάνδρωση της δύναμης αυτής ολοκληρώνεται με 250 άνδρες και γυναίκες ως στρατιωτικό προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη βάση αυτή εδρεύει, επίσης, μεγάλη στρατιωτική και αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα και πολλές άλλες δυνατότητες επιμελητείας, καθιστώντας το Ιντσιρλίκ μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στην ίδια βάση εδρεύει και ογκώδης τουρκική αεροπορική δύναμη.

Η γενοκτονία των Αρμενίων και το τουρκικό μπλόκο στους Γερμανούς βουλευτές 

Εδώ και δύο χρόνια και μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής να καταδικάσει και επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας, η Άγκυρα άρχισε να δημιουργεί προσχώματα, απαγορεύοντας σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιντσιρλίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένθετη: Η θέση της αεροπορικής βάσης στον χάρτη

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσφατα, μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τουρκία ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της δικής της δύναμης που εδρεύει στο Ιντσιρλίκ. Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου, έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει το Βερολίνο.

Ποιες είναι οι οκτώ επιλογές της Γερμανίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της στρατιωτικής του δύναμης στη σχετικά γειτονική Ιορδανία, όπου και μεταβαίνει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Το Αμμάν είναι σε θέση να διαθέσει πέραν της μίας εναλλακτικών λύσεων.

«Αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας το σχέδιο Τραμπ για εξοπλισμό των Κούρδων στη Συρία​

Η δεύτερη επιλογή είναι η Ντόχα (Κατάρ). Η τρίτη επιλογή αφορά σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο: α) στη βρετανική βάση της Δεκελείας, β) τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου και γ) τη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Πάφο.
Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται και ένα προηγούμενο στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, αφού η βάση του Ιντσιρλίκ εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Συμμαχίας.

“ΕΥΑΛΩΤΑ” ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

Σκληρή απάντηση της Άγκυρας στα σχέδια του Βερολίνου

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του Βερολίνου, επισημαίνοντας: «Η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η Τουρκία δεν παρακαλάει κανένα».

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας

Η τοποθέτηση αυτή μεταδόθηκε στα αγγλικά από την ιστοσελίδα της «Hürriyet Daily News». 

Το πραξικόπημα άλλαξε τα δεδομένα

Πολύ πρόσφατα, και μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, στην Τουρκία, οι Αμερικανοί παρακολουθώντας το τι ακριβώς συνέβη στη βάση του Ιντσιρλίκ ανάμεσα στις αντίπαλες φράξιες του τουρκικού στρατού και τη σχεδόν αυτόματη αυτομόληση Τούρκων αξιωματικών, ακόμα και διοικητών, προκειμένου να διασωθούν, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέτασε άμεσα τη δυνατότητα της μεταφοράς των πυρηνικών όπλων που διαθέτει εκεί σε πιο ασφαλές μέρος. Έκτοτε δεν υπάρχουν νεότερα για αυτήν την υπόθεση.

Ερώτημα παραμένει το κατά πόσο το Ιντσιρλίκ εξακολουθεί να είναι πολιτικά και στρατιωτικά ωφέλιμο για Αμερική και ΝΑΤΟ​Μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον προ δύο 24ώρων, κατέστη σαφές πως το μείζον ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανισορροπία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας από τους Αμερικανούς, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφοράς Ουάσινγκτον και Άγκυρας, χωρίς να υπάρχει ορατή πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, στρατιωτικοί παρατηρητές εξακολουθούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο κατά πόσο η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ παραμένει πολιτικά και στρατιωτικά ωφέλιμη όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ συνολικά. Σημειώνεται ότι αυτός ο προβληματισμός ενσκήπτει για πρώτη φορά από τότε που η Τουρκία και η Ελλάδα έγιναν δεκτές ταυτόχρονα στη Συμμαχία, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40. Αντιλαμβάνεται ο καθένας το πόσο σοβαρή είναι αυτή η υπόθεση, αλλά και το πώς μια γερμανική πρωτοβουλία αποχώρησης από το Ιντσιρλίκ θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Νέα επιβάρυνση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, δύο Τούρκοι στρατηγοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Μετά την υποβολή του αιτήματός τους μεταφέρθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό. 

Δεν δημοσιεύεται καμία πληροφορία για το πώς αυτοί οι δύο στρατηγοί βρέθηκαν σε γερμανικό έδαφος. Ουδείς γνωρίζει αν διέφυγαν από την Τουρκία ή εάν υπηρετούσαν σε κάποιο από τα σημαντικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ή και την Αμερική. Σημειώνεται ότι από τις 15 Ιουλίου του 2016 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία δεκάδες Τούρκοι, μεσαίοι και ανώτεροι αξιωματικοί, με τις οικογένειές τους.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί μείζονα εμπλοκή στις σχέσεις Βερολίνου και Άγκυρας, διότι η γερμανική Δικαιοσύνη, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, αρνείται να εκδώσει τους Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία, η οποία έχει υποβάλει επανειλημμένως ανάλογα αιτήματα. Είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που αναφέρεται πως Τούρκοι αξιωματικοί ανώτερου βαθμού (στρατηγοί) προβαίνουν σε αυτήν την ενέργεια. Αν η ημερομηνία αυτομόλησης των Τούρκων στρατηγών είναι πρόσφατη, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, εξακολουθεί να υπάρχει μείζον ζήτημα στελέχωσης και ελέγχου των επιτελείων.

Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης