Οι επενδυτές δεν αναμένουν η γερμανική οικονομία να ανακάμψει γρήγορα από την πρόσφατη ασθενή ανάπτυξη, ανέφερε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο ZEW, προσθέτοντας ότι η μηνιαία έρευνά του καταδεικνύει ένα υποτονικό τρίτο τρίμηνο.

Οι φόβοι για τις εμπορικές διαμάχες, ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit και η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας σκιάζουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που διανύει την ένατη χρονιά ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αυξήθηκε οριακά στις -24,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις -24,7 τον Οκτώβριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -25,0. Ωστόσο, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 58,2 από τις 70,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, πολύ χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 65,0 μονάδες.

Το ZEW ανέφερε ότι η έρευνα αντανακλά τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και το εξωτερικό εμπόριο στη Γερμανία και υποδηλώνει ασθενή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. Πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες δεν δείχνουν βελτίωση.

«Αυτό σημαίνει ότι, επί του παρόντος, (οι συμμετέχοντες στην έρευνα) δεν αναμένουν να δουν γρήγορη ανάκαμψη από την πρόσφατα αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ινστιτούτου Αχίμ Βάμπαχ σε ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της φετινής χρονιάς στο 1,6% από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,3% και της επόμενης χρονιάς στο 1,5% από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,8%.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης