Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας της Ευρώπης. Κάθε πολίτης που έχει ως μόνιμη κατοικία τη Γερμανία υποχρεούται να έχει ασφάλεια υγείας. Κάθε εργαζόμενος πληρώνει μηνιαίως το 7% του μισθού του για τον κλάδο υγείας. Το κράτος δαπανά υψηλά ποσά στον τομέα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κάποιος επιλέξει στη Γερμανία να έχει ιδιωτική ασφάλιση αυτό δεν του παρέχει περισσότερες παροχές από ότι θα είχε με την κρατική ασφάλιση καθώς έχει πρόσβαση στους ίδιους γιατρούς και στα ίδια νοσοκομεία.Με την γερμανική κρατική ασφάλιση ο ασθενής μπορεί να επιλέξει να πάει δωρεάν σε όποιο εξωτερικό γιατρό επιθυμεί.

Μπορεί οι Έλληνες γιατροί να ανέβασαν κατά πολύ το σύστημα υγείας της Γερμανίας με τις γνώσεις τους καθώς οι Γερμανοί τους θεωρούν από τους καλύτερους γιατρούς, παρόλο αυτά τους ευνοούν τα υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα ιατρεία και τα νοσοκομεία. Υπάρχουν πολλές διάφορες στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας της Γερμανίας με της χώρα μας. Αν κάποιος επισκεφτεί ένα νοσοκομείο της Γερμανίας δε θα αντικρίσει τον συνωστισμό που αντικρίζουμε εμείς και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ράντζα ή δωμάτια με πολλά κρεβάτια. Συνήθως τα δωμάτια των νοσοκομείων είναι δίκλινα ή μονόκλινα και σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια.

Ο λόγος που στα γερμανικά νοσοκομεία δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή για εξετάσεις είναι ότι ο ασθενής αν δεν έχει κάτι σοβαρό ή επείγον επισκέπτεται πρώτα τον οικογενειακό γιατρό που ως συνήθως είναι παθολόγος.Ο οικογενειακός γιατρός έχει όλο το ιστορικό του κάθε ασθενή και μηχανήματα για εξετάσεις που στην Ελλάδα τα έχουν μόνο στα νοσοκομεία.Αν όμως υπάρξει επείγον περιστατικό ο ασθενής μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και εξετάζεται άμεσα.Κάπου εδώ να σας πω ότι τα ασθενοφόρα έρχονται σε λίγα μόλις λεπτά. Στη Γερμανία δεν υπάρχει περίπτωση να καλέσει κάποιος ασθενοφόρο και να καθυστερήσει όπως στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος λόγος που δεν συναντάμε συνωστισμό στα κρατικά νοσοκομεία είναι επειδή ο ασθενής μπορεί να επιλέξει να πάει σε ιδιωτική κλινική.Οι ιδιωτικές κλινικές είναι μικρότερες από τα νοσοκομεία έχει λιγότερους γιατρούς αλλά έχει όλα τα κατάλληλα μηχανήματα και φυσικά το κόστος περίθαλψης του ασθενή το καλύπτει η ασφάλεια υγείας του.Ο κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει τον γιατρό που θέλει να επισκεφθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και δίχως να περιμένει μήνες για ένα ραντεβού.Εκτός όμως από όλα αυτά είναι ότι το κράτος με διαφορά προγράμματα παρέχει ασφάλιση υγείας ακόμα και στους ανέργους. Η υγεία δε διαχωρίζεται σε πλούσιους ή φτωχούς. Στο θέμα της υγείας είναι όλοι ίσοι. Το πιο σημαντικό όμως που στη χώρα μας θεωρείται μάστιγα είναι ότι στη Γερμανία οι γιατροί δεν χρηματίζονται,πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους είναι μεγάλος.

Η λέξη «φακελάκι» στους γιατρούς που εργάζονται στη Γερμανία είναι άγνωστη. Μπορεί στη χώρα μας τα νοσοκομεία να παρέχουν δωρεάν περίθαλψη αλλά με τα «φακελάκια» που ζητάνε αρκετοί γιατροί δεν την λες δωρεάν αλλά ακριβοπληρωμένη. Εκτός ότι τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν βασικές ελλείψεις εξοπλισμού η βασική έλλειψη είναι ο τρόπος λειτουργίας και ο ανεξέλεγκτος τρόπος πολλών γιατρών που δεν ελέγχονται από πουθενά. Ως που να αλλάξει κάτι στη χώρα μας θα κοιτάμε πως λειτουργούν οργανωμένες χώρες στο σύστημα υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης