Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα για την καταπολέμηση της βίας της άκρας δεξιάς, ιδίως αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων και τις ομιλίες μίσους στο Ίντερνετ, μερικές εβδομάδες έπειτα από μια αντισημιτική και ρατσιστική επίθεση στη Χάλε.

«Η απειλή του δεξιού εξτρεμισμού και της δεξιάς τρομοκρατίας, καθώς και αυτή που συνδέεται με τον αντισημιτισμό, είναι πολύ αυξημένες στη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο για να δικαιολογήσει αυτή την πρωτοβουλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία, που είχε ήδη εφοδιαστεί το 2017 με έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των εκστρατειών δυσφήμησης στο Ίντερνετ, λογαριάζει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο: αυτοί που διαχειρίζονται πλατφόρμες ονλάιν θα πρέπει να επισημαίνουν στην αστυνομία ορισμένα προβληματικά περιεχόμενα, όπως τις απειλές θανάτου και την υποκίνηση μίσους, καθώς και τις διευθύνσεις IP που συνδέονται μ’ αυτά.

Η αστυνομία θα μπορεί επίσης να απαιτεί απ’ αυτές τις πλατφόρμες να της παρέχουν δεδομένα για τους χρήστες, σύμφωνα με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο.

«Προς το παρόν, αν ένα παράνομο περιεχόμενο επισημαίνεται στις πλατφόρμες, αυτές μπορούν να μπλοκάρουν ή να διαγράφουν τα μηνύματα αυτά, όμως θέλουμε να προχωρήσουμε μακρύτερα ώστε οι αρχές να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ποινικά μέτρα» εναντίον αυτών των προσώπων, εξήγησε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ίντερνετ δεν είναι ένα μέρος χωρίς κανόνες και η ελευθερία της έκφρασης στον ψηφιακό κόσμο» οφείλει να σέβεται «το ποινικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο προβλέπει επίσης την ενίσχυση του ελέγχου των πωλήσεων όπλων.

Έτσι η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών θα έχει λόγο όταν πρόσωπα επιθυμούν να αποκτήσουν ένα όπλο ώστε να ελέγχει ότι δεν είναι γνωστά ως συμπαθούντες ριζοσπαστικών κινημάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία πρόκειται να οδηγήσει αργότερα σ’ ένα νομοσχέδιο, έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την αντισημιτική απόπειρα που σημειώθηκε με στόχο μια συναγωγή στη Χάλε. Ο δράστης, ένας νεοναζί, σκότωσε δύο ανθρώπους με σφαίρες μέσα στον δρόμο αφού δεν κατάφερε να διεισδύσει μέσα στο θρησκευτικό κτίριο ανήμερα της γιορτής του Γιομ Κιπούρ.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης αυστηρότερες ποινές σε βάρος προσώπων που επιτίθενται στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης