Η Γερμανία υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρέπει να πείσει την Κίνα, να ενταχθεί στη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (INF), επικαλούμενη κινδύνους για τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί σταθμισμένη προσπάθεια να σώσει τη συμφωνία που έχει ήδη καταστραφεί από την αμερικανική επιθυμία για αύξηση των εξοπλισμών προς χάριν της πολεμικής βιομηχανίας.

«Η Ρωσία έχει συμφέρον να εμπλέξει την Κίνα σε κάποιο είδος συνθήκης αφοπλισμού», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν στο περιοδικό Focus την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς, αναφερόμενη στη συνθήκη (INF) του 1987, η υπουργός εξήγησε ότι οι κινεζικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και στο ρωσικό έδαφος. Δήλωσε ακόμη, ότι «όπως ακριβώς οι ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν απειλή για την Ευρώπη, οι κινέζικοι για τη Ρωσία».

Οι Ρώσοι βουλευτές διάκεινται ευνοϊκά στην πρόταση – κατ ‘αρχήν. Ο Aleksandr Sherin, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας στην ρωσική Κρατική Δούμα δήλωσε ότι η Κίνα, η Ινδία και άλλα έθνη που διαθέτουν όπλα ενδιάμεσου βεληνεκούς, θα πρέπει να προσχωρήσουν σε συμφωνία-πλαίσιο που ρυθμίζει την κατοχή, την ανάπτυξη και τη χρήση τους.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η πρόταση κινεζικής απειλής για τη Ρωσία θα χρειαζόταν «στέρεα αποδεικτικά στοιχεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης