Η Γερμανία κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι εμπλέκεται σε «παιχνίδι εξουσίας» σχετικά με τις εξαγωγές ενέργειας, καθώς η ρωσική κρατική Gazprom περιόρισε περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως ανακοινώθηκε δύο ημέρες νωρίτερα, ο ενεργειακός γίγαντας την Τετάρτη 27 Ιουλίου μείωσε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 σε 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα – περίπου το 20% της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού και το μισό ποσό που έχει παραδώσει από την επανέναρξη λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα μετά από 10 ημέρες εργασιών συντήρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα δεδομένα του δικτύου από το σταθμό μεταφοράς φυσικού αερίου στο Lubmin, στη βορειοανατολική Γερμανία, μόνο 17 εκατομμύρια κιλοβατώρες περίπου φυσικού αερίου έφτασε μεταξύ 8 π.μ. και 9 π.μ., σε σύγκριση με περισσότερα από 27 εκατομμύρια kWh μεταξύ 6 π.μ. και 7 π.μ.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική μεγάλη ενεργειακή εταιρεία Eni ανέφερε  ότι είχε ενημερωθεί από την Gazprom ότι θα λάβει μόνο «περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα» φυσικού αερίου την Τετάρτη, από περίπου 34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που λάμβανε τις τελευταίες ημέρες.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου ανέφερε ότι η ροή φυσικού αερίου μειώθηκε επειδή ένας από τους δύο τελευταίους στρόβιλους που λειτουργούσαν έπρεπε να σταματήσει λόγω «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα» – ένα επιχείρημα που η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά ως επινοημένο πρόσχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στρόβιλος είναι εκεί, έχει υποβληθεί σε σέρβις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν στο Βερολίνο, αναφερόμενη σε έναν στρόβιλο που είχε προηγουμένως αναφερθεί από τη Ρωσία ως λόγος για τις μειωμένες παραδόσεις.

«Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις προμήθειας δεν τηρούνται», πρόσθεσε. «Αυτό που βλέπουμε είναι όντως παιχνίδι εξουσίας και δεν θα επιτρέψουμε να μας εντυπωσιάσει αυτό» τόνισε η Κριστιάνε Χόφμαν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρροιψε ευθύνες για τις ελλείψεις εφοδιασμού στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Οι τεχνικές δυνατότητες άντλησης είναι μειωμένες, πιο περιορισμένες. Γιατί; Επειδή η διαδικασία συντήρησης τεχνικών συσκευών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Gazprom ήταν και παραμένει αξιόπιστος εγγυητής των υποχρεώσεών της, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί την άντληση φυσικού αερίου εάν οι εισαγόμενες συσκευές δεν μπορούν να συντηρηθούν λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Την Τρίτη, ο φορέας εκμετάλλευσης Eugas ανακοίνωσε μια κράτηση επιπλέον χωρητικότητας για τον αγωγό Transgas μέσω Σλοβακίας και Ουκρανίας, αυξάνοντας τις ελπίδες στη Γερμανία ότι η Gazprom προσπαθούσε να αναπληρώσει τις χαμηλότερες παραδόσεις αντλώντας φυσικό αέριο μέσω διαφορετικής διαδρομής.

Ωστόσο, την Τετάρτη δεν αναφέρθηκαν αυξημένες παραδόσεις μέσω της Transgas.

 «Η Transgas έχει άφθονη πλεονάζουσα χωρητικότητα», δήλωσε ο Αντρέας Σρέντερ, ενεργειακός εμπειρογνώμονας για τον αναλυτή αγοράς ICIS. «Εάν η Ρωσία ήθελε πραγματικά να παραδώσει το αέριο της στην Ευρώπη, θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει δρομολόγιο μέσω της Σλοβακίας. Ωστόσο, αυτό θα συνεπαγόταν επίσης την καταβολή υψηλότερων τελών διέλευσης προς την Ουκρανία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal, που διέρχεται από τη Λευκορωσία και την Πολωνία, σταμάτησαν τον Μάιο λόγω κυρώσεων.

Την Τρίτη, οι υπουργοί Ενέργειας και από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Ουγγαρία υποστήριξαν μια εθελοντική μείωση κατά 15% στη χρήση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στόχος που θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός εάν το Κρεμλίνο διατάξει πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν εξαιρέσεις για τα νησιωτικά έθνη και πιθανούς αποκλεισμούς για χώρες ελάχιστα συνδεδεμένες με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, κάτι που θα αμβλύνει το συνολικό αποτέλεσμα σε περίπτωση πλήρους κρίσης φυσικού αερίου. Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται περισσότερο από το ρωσικό αέριο από τους γείτονές της, αναμένεται να πρέπει να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες για να βοηθήσει το μπλοκ των κρατών να επιτύχει τους στόχους μείωσης.

«Η Γερμανία πρέπει να καταναλώνει λιγότερο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Κλάους Μίλλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου της χώρας και πρόσθεσε: «Δεν ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι ο Nord Stream 1 θα συνεχίσει να παραδίδει στο 40% της χωρητικότητας».

Ο Μίλλερ είπε ότι η Γερμανία είχε ήδη αρχίσει να κάνει σημαντικές οικονομίες, εν μέρει λόγω των θερμών θερμοκρασιών την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα ιδιωτικά νοικοκυριά και η βιομηχανία κατανάλωναν «πέντε, έξι, επτά τοις εκατό λιγότερο φυσικό αέριο» από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, ο Μίλλερ προειδοποίησε για δύσκολους μήνες που έρχονται. «Το φθινόπωρο η κατάσταση θα αλλάξει, η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί», τόνισε, σημειώνοντας την ισχυρή εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο για τη θέρμανσή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης