Η γερμανική ΜΚΟ «Sea Watch» θα ξαναρχίσει αποστολές διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο

Η γερμανική ΜΚΟ «Sea Watch»  θα ξαναρχίσει αποστολές διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο
Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση «Sea Watch» ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις αποστολές έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, αφού οι αρχές της Μάλτας έβαλαν χθες τέλος στην «παράνομη» κατάσχεση του πλοίου της, η οποία διήρκεσε τρεις μήνες.

«Το πλοίο Sea-Watch 3 απέπλευσε από τη Βαλέτα στις 07:00 το πρωί» (08:00 ώρα Ελλάδας), ενημέρωσε η ΜΚΟ μέσω Twitter.

Το πλοίο είχε συλληφθεί και κατασχεθεί στη Μάλτα στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης των επιχειρήσεων των ΜΚΟ για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Λιβύης από τις μαλτέζικες αρχές, οι οποίες μιμήθηκαν το παράδειγμα αυτών της Ιταλίας.

Η «Sea Watch» κατηγόρησε τη Βαλέτα ότι ενήργησε «χωρίς οποιαδήποτε νομική βάση» και κατήγγειλε ότι πάνω από 500 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο ενόσω το πλοίο της παρέμενε «παρανόμως αποκλεισμένο» στο λιμάνι.

Η ΜΚΟ ενημέρωσε ότι το πλοίο της πλέει προς την Ισπανία για εργασίες συντήρησης και αφού αποπερατωθούν θα επιστρέψει στη περιοχή έρευνας και διάσωσης ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, της Μάλτας και της Ιταλίας.

Η εκπρόσωπος της «Sea Watch» Τζόρτζια Λινάρντι περιέγραψε τη συγκεκριμένη ζώνη κάνοντας λόγο για «μια θαλάσσια περιοχή που είναι η ομορφότερη στον κόσμο», αλλά «εδώ και πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο που καλύπτεται από αλμυρό νερό».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018, 02:39