Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017, 06:00
Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ
Με συντριπτική πλειοψηφία η αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της εισόδου του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντισταθούν στις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στην Ευρώπη.

Στην πολυαναμενόμενη ψηφοφορία, 97 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Μαυροβουνίου ως μέλους και μόνο δύο τάχθηκαν κατά. Η επικύρωση της συμμετοχής της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας στη Βορειοανατολική Συμμαχία απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων, στην 100μελή Γερουσία.

Το επόμενο βήμα ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει επίσημα το έγγραφο κύρωσης για τη χώρα σύντομα.

Παρά τις προεκλογικές κατηγορίες του ότι τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δεν αναλαμβάνουν τα έξοδα που τους αναλογούν στη Συμμαχία και τους φιλικούς τόνους του προς τη Ρωσία, ως πρόεδρος ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ.

Οι δύο αρνητικές ψήφοι ανήκουν στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι, που είχαν εξαρχής αντιταχθεί στη διαδικασία επείγοντος στην ψήφιση επικύρωσης.

Έπειτα από επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αυτήν την εβδομάδα που προέτρεπε τη Γερουσία να προωθήσει την ψηφοφορία, οι γερουσιαστές χρησιμοποίησαν την πιο χρονοβόρα διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Με σχεδόν ομόφωνη ψήφο, η Γερουσία έστειλε σαφές μήνυμα ότι στέκεται δίπλα στο Μαυροβούνιο και απέναντι στον εκφοβισμό του Κρεμλίνου» είπε η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, δημοκρατικό μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Για να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο θα πρέπει να εγκρίνουν την αίτησή του και τα 28 μέλη της Συμμαχίας, με την Ουάσινγκτον να είναι μεταξύ των τελευταίων που την επικύρωσαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017, 06:00