Tη φρίκη που έζησε στο πλευρό του Αδόλφου Χίτλερ περιγράφει η 95χρονη Γερμανίδα Margot Woelk, η οποία επί σειρά ετών δοκίμαζε ό,τι επρόκειτο να φάει ο «Φύρερ».

Ο ίδιος, φοβούμενος απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, είχε προσλάβει τη Woelk προκειμένου να διασφαλίσει ότι κάθε γεύμα που του προσφερόταν ήταν ασφαλές και δεν περιείχε δηλητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για περισσότερο από δύο χρόνια, η Woelk έπαιζε κορόνα γράμματα τη ζωή της, δοκιμάζοντας φαγητά στο Ανατολικό Μέτωπο, στη «Φωλιά του Λύκου».

Η γυναίκα επιλέχθηκε από τα SS για αυτήν τη δουλειά το 1942, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο Βερολίνο και να μεταφερθεί στο πρωσικό χωριό Gross Partsch, στη σημερινή Πολωνία. Ήταν μία από τις 15 συνολικά γυναίκες που επιλέχτηκαν για τη δουλειά αυτή ενόσω ο Χίτλερ βρισκόταν στη βάση Rastenburg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή, έπρεπε να το κάνουμε» αναφέρει η 95χρονη Woelk. Mιλώντας στους βρετανικούς «Times», αποκάλυψε ότι οι ημέρες που έζησε στο πλευρό του δικτάτορα ήταν εφιαλτικές: «Φυσικά και φοβόμουν. Αν έστω κι ένα από τα φαγητά ήταν δηλητηριασμένο, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ. Μας ανάγκαζαν να τα φάμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς».

«Ο Χίτλερ θα καταδέχονταν να αγγίξει το φαγητό του μόνο εφόσον και οι 15 κοπέλες τρώγαμε από το δείγμα και αφού είχε περάσει τουλάχιστον μία ώρα, για να δει ότι είμαστε καλά» περιγράφει η Woelk.

«Μεταξύ 11.00 και 12.00 ξεκινούσε η “αποστολή” μας. Ο Χίτλερ, αφού βεβαιωνόταν ότι ήταν ασφαλή τα φαγητά, ξεκινούσε να τρώει περί τις 15.00. Επρόκειτο κυρίως για λαχανικά. Τα πιο φρέσκα και νόστιμα, όπως σπαράγγια, μπιζέλια, πιπεριές, συνοδευόμενα με ρύζι ή σαλάτες. Όλα ήταν τοποθετημένα σε ένα πιάτο, ακριβώς όπως σερβίρονταν στον Χίτλερ» πρόσθεσε η 95χρονη.

Η Woelk δεν δοκίμασε ποτέ ψάρι ή κρέας, καθώς ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος. Ανέφερε δε ότι ο δικτάτορας είχε επιλέξει μόνο Γερμανίδες επειδή ήθελε να δοκιμάζει το φαγητό του μόνο «καλό γερμανικό απόθεμα».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης