Η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε σήμερα στην Κίνα για την είσοδο κινεζικών περιπολικών σκαφών στα ύδατα κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, ένα ζήτημα που αποτελεί αιτία τριβής ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας.

Ο γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου Οσάμου Φουτζιμούρα δήλωσε πως τρία κινεζικά περιπολικά σκάφη εισήλθαν στα ύδατα κοντά στα ακατοίκητα νησιά που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νησιά, τα οποία διεκδικούν το Πεκίνο και το Τόκιο, καθώς και η Ταϊπέι, βρίσκονται κοντά σε πλούσιους ψαρότοπους και εν δυνάμει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.

“Είναι σαφές ότι τα νησιά Σενκάκου είναι ιαπωνικό έδαφος από ιστορική άποψη και από την άποψη του διεθνούς δικαίου και ότι τελούν υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας”, δήλωσε ο Φουτζιμούρα σε συνέντευξη Τύπου.

Τα τρία κινεζικά πλοία απομακρύνθηκαν αργότερα, αλλά δύο απ’ αυτά εξακολουθούν να πλέουν στην επίμαχη ζώνη και ιαπωνικά περιπολικά τα παρακολουθούν στενά, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως τα περιπολικά σκάφη μπήκαν στα ύδατα των νησιών “για να πραγματοποιήσουν μια αποστολή αλιευτικής προστασίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μας” και επανέλαβε ότι τα νησιά και τα γύρω ύδατα αποτελούν από αρχαιοτάτων χρόνων κινεζική επικράτεια.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης