Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που είχαν φθάσει από την Ιαπωνία και ήταν μολυσμένα με ραδιενεργά ιστότοπα επέστρεψε σήμερα η Ρωσική Αστυνομία. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η ραδιενέργεια στα αυτοκίνητα προέρχεται πιθανόν από το δυστύχημα του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα.

Από ένα φορτίο 170 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που είχε σταλεί από το ισπανικό λιμάνι Τογιάμα στο ρωσικό λιμάνι Μαγκαντάν, τα 6 εξέπεμπαν ραδιενέργεια δύο ως τρεις φορές υψηλότερη από τα αποδεκτά επίπεδα, δήλωσε Ρώσος τελωνειακός στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εργαστηριακά τεστ στα έξι αυτοκίνητα έδειξαν ότι ήταν μολυσμένα με καίσιο-134 και καίσιο-137, δήλωσε ο Γιούρι Κισίνσκι, υποδιευθυντής των τελωνείων του Μαγκαντάν. Δεν έγινε αμέσως σαφές πώς τα αυτοκίνητα μολύνθηκαν με ραδιενέργεια, όμως δεν θα μείνουν στη Ρωσία, πρόσθεσε ο Κισίνσκι.

Τελωνειακοί αξιωματούχοι στην επαρχία αυτή της ρωσικής Άπω Ανατολής σταμάτησαν τους δύο τελευταίους μήνες την εισαγωγή περίπου 50 αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, επειδή είχαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης