Η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα οικονομικό σχέδιο, με στόχο να μπορέσει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής κρίσης, ενώ οι Αρχές επιβλέπουν τη διακοπή της λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σε περιοχή έντονης σεισμικής επικινδυνότητας.

«Το σχέδιο αυτό, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας δομής που θα συγχρηματοδοτείται από το κράτος και από τις ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες της Ιαπωνίας. Το θέμα δεν είναι να σωθεί η Tepco, αλλά να ενεργήσουμε, ώστε τα θύματα να αποζημιωθούν γρήγορα» επέμεινε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των συζητήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός αυτός θα προσφέρει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Tepco με ενέσεις κεφαλαίων ή με δάνεια, ώστε να μην αναγκαστεί η εταιρεία να προβεί σε στάση πληρωμών, μια απειλή που διατύπωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της.

Το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο έπειτα από εκείνο του Τσερνόμπιλ, το 1986 στην Ουκρανία, παρακίνησε τις Αρχές να ελέγξουν το σύνολο των ιαπωνικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες έχουν 54 αντιδραστήρες. Μετά τον έλεγχο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ζήτησε τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα, στο κέντρο της χώρας.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτό τον πυρηνικό σταθμό, η Chubu Electric Power, άρχισε σήμερα τη διαδικασία διακοπής της λειτουργίας ενός αντιδραστήρα και αύριο, Σάββατο, πρόκειται να κάνει το ίδιο με τη δεύτερη μονάδα. Μια τρίτη είχε σταματήσει νωρίτερα για ελέγχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η απενεργοποίηση πυρηνικού εργοστασίου στην Ιαπωνία
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης