Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στις 28 Μαΐου στις Βρυξέλλες, δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, για να συζητήσουν ποιος θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα πέντε επόμενα χρόνια, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η συνάντηση, παρόμοια με αυτή που είχε πραγματοποιηθεί το 2014, μετά τις προηγούμενες ευρωεκλογές, θα δώσει στους ηγέτες την ευκαιρία να συζητήσουν τις προτιμήσεις τους για το ποιος θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, δήλωσαν στο Ρόιτερ τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συγκληθεί στις 2 Ιουλίου μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, ασκεί πίεση στους ηγέτες των χωρών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διορίσουν τον διάδοχο του Γιούνκερ επιλέγοντας μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων που θα κερδίσουν τις εκλογές. Όμως πολλοί εθνικοί ηγέτες είναι απρόθυμοι να δεχθούν τη διαδικασία αυτή.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι πιθανό να ανακοινώσει σχέδια για την ειδική σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίασης των ηγετών στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Πρόκειται να ανακοινώσουν επισήμως τον υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής στη διάρκεια συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ο υποψήφιος θα χρειαστεί στη συνέχεια την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης