Την εκτίμηση ότι οι εμφανείς δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία δεν έχουν επηρεάσει αισθητά τον τομέα της εκπαίδευσης, διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, την περίοδο δηλαδή της κρίσης, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ και του προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 7,1% το 2007 σε 8,1% για το 2010.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον», ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως με βάση αυτά τα επίσημα δεδομένα «η Κύπρος είναι η χώρα με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον τα παρουσιάζουν οι διεθνείς έρευνες, δεν αντιστοιχούν στις επενδύσεις που γίνονται στην εκπαίδευση, καθώς «όπως είναι γνωστό, η Κύπρος κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη γλώσσα».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι αυτή η αρνητική κατάσταση πρέπει να αλλάξει χωρίς χρονοτριβή, υποδεικνύοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

«Μια μεταρρύθμιση» όπως είπε «απαραίτητη για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας της Κύπρου».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης