Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper περιέγραψε προτάσεις που προβλέπουν τη μεταφορά περίπου 6.400 στρατευμάτων πίσω στις ΗΠΑ και μετεγκατάσταση 5.400 εντός της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό συνεπάγεται μείωση της παρουσίας στη Γερμανία σε περίπου στο ένα τρίτο. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα θα αποσυρθούν και θα μετεγκατασταθούν από τη Γερμανία. Η κίνηση πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη ανατάραξη στρατευμάτων στη Γερμανία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει σχέδιο αποχώρησης από τη Γερμανία 9.500 αμερικανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της Τετάρτης, ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την «Ανασκόπηση στάσης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Δύναμης» και ο Esper ανέβασε διστακτικά τον αριθμό στις 11.800.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα στείλουν περίπου 6.400 δυνάμεις και θα μετεγκαταστήσουν 5.400 από τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Περίπου 25.000 στρατεύματα πρόκειται να παραμείνουν στη Γερμανία. Η επανατοποθέτηση προβλέπει τη μετακίνηση στρατευμάτων προς την Ιταλία και το Βέλγιο, αλλά ορισμένα θα μπορούσαν επίσης να πάνε στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, εάν η Βαρσοβία συμφωνήσει όπως προετοιμάζονται τα δύο μέρη, εκτίμησε ο Esper. Ο επικεφαλής της άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η αναδιάταξη των στρατευμάτων θα κοστίσει «μονοψήφιο αριθμό σε δισεκατομμύρια δολάρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μεγάλη αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Ευρώπης θα μεταφερθούν από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας στο Μονς του Βελγίου, ανέφερε ο στρατηγός Tod Wolters της Ευρωπαϊκής Διοίκησης.

Ο Esper δεν δήλωσε ρητά εάν η απόφαση μετακίνησης στρατευμάτων είχε σχέση με τα σχόλια του προέδρου Τραμπ σχετικά με τη Γερμανία. Ο Τραμπ έχει συχνά επικρίνει τον Ευρωπαίο σύμμαχο για το ότι δεν επενδύει αρκετά στην άμυνα και ότι «καθυστερεί» στις πληρωμές της στο ΝΑΤΟ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης