Πώς να αντικαταστήσετε το ρωσικό αέριο; Το υγραέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον και είναι πιθανό να προέρχεται από τις ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που ασχολείται επίσης με τις εξελίξεις των τιμών.

Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα γίνουν πιθανώς ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία και την Ευρώπη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI) για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη χρησιμοποιεί διάφορα σενάρια για να εξετάσει το μελλοντικό εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ρωσίας και τον αντίκτυπό του στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. «Σαφές αποτέλεσμα: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», ανέφερε η ένωση βιομηχανίας.

Μερίδιο εισαγωγών από τις ΗΠΑ της τάξης του 39 %

Πρόσθετο αέριο αγωγών μπορεί να προμηθεύεται η ΕΕ μόνο από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία και σε περιορισμένο βαθμό. Το κενό στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει επομένως να καλυφθεί με τη βοήθεια των εισαγωγών LNG. «Οι παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά»,  ανέφερε η μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021. Εάν δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης μέχρι τότε. «Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία, μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ».

 Στο σενάριο, η Νορβηγία έχει μερίδιο προσφοράς 28%. Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου αερίου fracking στη Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου.

Οι συντάκτες της μελέτης αναμένουν μόνο περιορισμένη ανάπτυξη για το LNG από το Κατάρ. Οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά πιθανότατα δεν θα ήταν σημαντικές ούτε για την ευρωπαϊκή αγορά. «Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές. Η χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει, για παράδειγμα μέσω της ηλεκτροδότησης, της μεγαλύτερης απόδοσης και της παραγωγής βιομεθανίου ως υποκατάστατου του φυσικού αερίου».

Προπολεμικές τιμές όχι νωρίτερα από το 2026

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά. «Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δεν αναμένουν ένα επίπεδο τιμών όπως το 2018 έως το 2026 το νωρίτερο και μόνο εάν υπάρχει τουλάχιστον μερικό εμπόριο με τη Ρωσία.

Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι πάνω από 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026. «Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, ωστόσο, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να επιτευχθεί ξανά έως το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο».

Προφανώς, το Μεξικό θέλει επίσης να ξεκινήσει τις συναλλαγές με LNG. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier επέστρεψε από το ταξίδι στη χώρα με την είδηση ​​ότι ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador του είχε προτείνει εντατική συνεργασία για το θέμα. Τώρα θέλει κανείς να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί αυτή η συνεργασία.

Πηγή: Der Spiegel.de

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης