Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή νέα χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Κούβα με σκοπό κυρίως να διευκολύνουν τις εμπορικές ανταλλαγές στην ιατρική έρευνα και την αγορά κουβανικών πούρων και ρουμιού στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτό το νέο στάδιο στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών που υπήρξαν εχθροί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου «μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για τους Κουβανούς και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιού. Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο το οποίο επιβλήθηκε το 1962 -και δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνο από το Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον- παραμένει σε ισχύ.
«Είναι μια θετική κίνηση. Ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία προς την άρση των εμποδίων και τη βελτίωση των σχέσεών μας» δήλωσε στην Αβάνα η Χοσεφίνα Βιδάλ, αξιωματούχος της κουβανικής καγκελαρίας αρμόδια για τις υποθέσεις με την Ουάσινγκτον.

Ανακοίνωση Ομπάμα

«Προκλήσεις παραμένουν και πραγματικές διαφορές επίσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας για τα θέματα της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως, νομίζω πως η δέσμευσή μας είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφορές και να σημειώσουμε πρόοδο» ανέφερε από τη μεριά του ο Μπαράκ Ομπάμα.


Οι νέες αλλαγές

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι Αμερικανοί θα μπορούν να διεξάγουν κοινές ιατρικές έρευνες με τους Κουβανούς για επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς και να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο νησί στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, φάρμακα που κατασκευάζονται στην Κούβα θα μπορούν να εξασφαλίζουν άδεια προκειμένου να διατεθούν στην αμερικανική αγορά από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους​Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται ακόμη να άρει τους περιορισμούς στην αξία αγαθών -αφορά κυρίως τα πούρα και το ρούμι- που μπορούν να μεταφέρουν για προσωπική τους χρήση άτομα που έχουν άδεια να ταξιδέψουν από την Κούβα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί θα έχουν εξάλλου στο εξής το δικαίωμα να φέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κουβανικά προϊόντα που έχουν αγοράσει από τρίτη χώρα, χωρίς περιορισμό στην αξία τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει επίσης τη δυνατότητα χορήγησης στους Κουβανούς επιδοτήσεων και δωρεών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την επιστημονική έρευνα ή «θρησκευτικές δραστηριότητες».

Τέλος, υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν στους Κουβανούς για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν, να επιδιορθώσουν και να βελτιώσουν τις υποδομές που «ωφελούν άμεσα τον πληθυσμό».


Επαναπροσέγγιση

Η ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε τον περασμένο Μάρτιο την Κούβα και έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανικός πρόεδρος που πάτησε το πόδι του σε κουβανικό έδαφος μετά την επανάσταση του Κάστρο το 1959.

«Δεν επιδιώκουμε να αλλάξουμε το καθεστώς στην Κούβα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης