Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τερμάτισε αθόρυβα την 16χρονη συνεχή ανάπτυξη βομβαρδιστικών της στο νησί του δυτικού Ειρηνικού, Γκουάμ.

Όταν πέντε βομβαρδιστικά B-52 Stratofortress επέστρεψαν στις ΗΠΑ την Πέμπτη, ουδένα αεροσκάφος έφτασε για να τα αντικαταστήσει. Το Πεντάγωνο δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση.
Από το 2004, το Πεντάγωνο πραγματοποίησε αυτό που αποκαλεί αποστολή Continuous Bomber Presence (CBP – συνεχή βομβαρδιστική εκστρατεία) στην οποία διατηρεί πτέρυγα στρατηγικών βομβαρδιστικών σε αυτό το νησί των Φιλιππίνων. Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, δεν υπάρχουν πλέον βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στο Γκουάμ.
Η διαδικτυακή ιχνηλάτηση αεροσκαφών Aircraft Spots ανέφερε την αναχώρηση πέντε βομβιστών Stratofortress B-52H από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Andersen την Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με το The Drive’s The War Zone, ουδένα αεροσκάφος έχει φτάσει για να τα αντικαταστήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με τα B-52, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε σταθμεύσει εκεί στο παρελθόν B-1B Lancers και B-2 Spirit βομβαρδιστικά, τα τελευταία από τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, όπως και τα B-52.

Το περιστατικό είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο αφού τα τεράστια τζετ συμμετείχαν σε μια επίδειξη δύναμης με τη μορφή «περπάτημα ελέφαντα» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – αν και πριν την ταχεία απογείωση ένα προς ένα.

Πληροφορίες από sputniknews.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης