Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα ως επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου, βρέθηκε στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για την χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ από αμερικανικά μαχητικά.

Ο Brett McGurk δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ» πως η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί να επιτύχει στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου χωρίς την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε επίσης ότι τα τουρκικά μαχητικά μαζί με τα αμερικανικά θα απογειώνονται από το Ιντζιρλίκ πολύ σύντομα και ο μόνος λόγος που η Τουρκία δεν έχει δραστηριοποιηθεί στον πόλεμο εναντίον του Χαλιφάτου «είναι τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από τη συμφωνία» που πολύ σύντομα ολοκληρώνεται.

Τουρκικές επικρίσεις στις δυτικές κατηγορίες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών

Η Τουρκία έχει καταστήσει τις ευρωπαϊκές χώρες υπεύθυνες «για την μεροληπτική προσέγγιση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι οποίες την κατηγορούν ότι δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστηρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των εθελοντών που συντάσσονται στις δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι προωθούν την ισλαμοφοβία αντί να αντιληφθούν τους λόγους της ριζοσπαστικοποίησης ορισμένων ισλαμιστών, οι οποίοι ταξιδεύουν για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Χαλιφάτου.

Ο Cemalettin Haşimi, επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι στις 12 Αυγούστου:

«Ο ρυθμός των απελάσεων από την Τουρκία αυξήθηκε από τότε που άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, και περί τους 1.800 υπόπτους αποτράπηκαν να περάσουν τα σύνορα και να ενταχθούν σε ομάδες τζιχαντιστών. Επίσης υπάρχει κατάλογος με 16.000 «υπόπτους τρομοκράτες» από 108 χώρες, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία».

Ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η χώρα του «προσελκύει περισσότερους από 40 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να ελεγχθούν όσοι εισέρχονται στη χώρα».

Υπάρχουν πάντως στοιχεία που δείχνουν ότι ως τον Ιούλιο του 2015 από τον αριθμό των Τούρκων πολιτών που εντάχθηκε στις δυνάμεις του Daesh (όπως αποκαλείται αραβικά το Χαλιφάτο) που επέστρεψε ή σκοτώθηκε είναι μεταξύ 1000 και 1300.

Σημειώνεται πως η Τουρκία μοιράζεται μήκος συνόρων 1.300 χιλιομέτρων με τη Συρία και το Ιράκ.

Πηγή: Hürriyet Daily News
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης