Οι ΗΠΑ διέταξαν την Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας, μέχρι την Παρασκευή -μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως «πολιτική πρόκληση» από την Κίνα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή η Κίνα «έκλεβε» αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin καταδίκασε την απόφαση αυτή. Νωρίτερα, άγνωστοι βιντεοσκοπήθηκαν να καίνε χαρτιά σε κάδους στην αυλή του κτηρίου του προξενείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά τις κατηγορίες Τραμπ για την απόκρυψη πληροφοριών από το Πεκίνο σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και για τον αμφιλεγόμενο νέο νόμο περί ασφάλειας που έχει τεθεί σε ισχύ στο Χονγκ Κονγκ.   Παράλληλα, την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι χρηματοδοτεί χάκερ που στόχευσαν εργαστήρια, τα οποία εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων του Covid-19.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin

Η αντίδραση της Κίνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «πρόκληση» και «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση», και απείλησε με αντίποινα αν οι ΗΠΑ δεν ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ο Wang δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «μεταθέτει την ευθύνη στην Κίνα με αδικαιολόγητες επιθέσεις» και προέτρεψε ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση. «Στην πραγματικότητα, όσον αφορά στον αριθμό των κινεζικών και αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων μεταξύ τους και τον αριθμό των διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων, οι ΗΠΑ έχουν πολύ περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται στην Κίνα», σημείωσε ο Wang. 

Απειλές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές θανάτου έχει δεχθεί η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, κατήγγειλε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτές στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Ως αποτέλεσμα των συκοφαντιών και του μίσους που προάγει η αμερικανική κυβέρνηση, η κινεζική πρεσβεία έχει λάβει απειλές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές θανάτου» ανέφερε η Χουά Τσουνγίνγκ στο twitter.

Η κατάσταση στο κινεζικό προξενείο

Οι πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο στο προξενείο του Χιούστον εμφανίστηκαν την Τρίτη, όταν άνθρωποι που παρακολουθούσαν την αυλή του κτηρίου παρατήρησαν αρκετούς κάδους να έχουν αρπάξει φωτιά.   Το βίντεο από τη σκηνή δείχνει ανθρώπους να ρίχνουν κάτι που μοιάζει με χαρτιά μέσα στους κάδους για να καούν. Ωστόσο, δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των εν λόγω ανθρώπων. Οι ίδιοι στη συνέχεια φαίνονται να ρίχνουν νερό στους κάδους.   Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στο κτήριο την Τρίτη το βράδυ. Ωστόσο, η αστυνομία του Χιούστον με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι οι αξιωματικοί «δεν είχαν πρόσβαση για να μπουν στο κτήριο», αλλά είδαν καπνό.   Ο Wang Wenbin πάντως, απάντησε ότι όλα στο προξενείο λειτουργούσαν κανονικά.

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης