Τα αμερικάνικα στρατεύματα που έχουν αποσταλεί στη Συρία, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον τρία παρατηρητήρια κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες συγκρούσεις Τούρκων στρατιωτικών με Κούρδους μαχητές των «Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF).
Η δημιουργία των αμερικανικών αυτών παρατηρητηρίων σηματοδοτεί τις πολύπλοκες δυσκολίες που συναντά η αυθαίρετη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Συρία με πρόφαση την ενίσχυση των Κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας (Syrian Kurdish People’s Protection -YPG) που αποτελούν τον κορμό του SDF.
Τα φυλάκια δημιουργήθηκαν στη βορειοανατολική Συρία, στο Κομπάνι, το Tell Abyad και το Ras al-Ain, περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων.
Τα φυλάκια αυτά δημιουργήθηκαν μετά από εντολή που είχε δώσει ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις στα τέλη Νοεμβρίου.
H τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, χαρακτήρισε αυτά τα φυλάκια «ξεκάθαρους κατασκοπευτικούς πύργους που δημιουργήθηκαν για την προστασία των τρομοκρατών». Στο κείμενο περιγράφεται ακόμη πως «πρόκειται για ευρύτερο σχήμα προστασίας των ΗΠΑ, των νέων εταίρων τους –Σαουδικής Αραβίας και Αραβικών Εμιράτων, μαζί με το ΡΚΚ, για τη δημιουργία του ευρύτερου Ισραήλ».
Η πραγματικότητα είναι πιο πεζή: Ο συνταγματάρχης Sean Ryan, εκπρόσωπος του συνασπισμού για την καταπολέμηση του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS), αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την κατάσταση των παρατηρητηρίων –φυλακίων. Αλλά όπως αναφέρει σε email που έστειλε στο Al-Monitor, «οι αμερικανικές δυνάμεις ασφαλίζουν την περιοχή με τη δημιουργία επανδρωμένων παρατηρητηρίων στα τουρκο-συριακά σύνορα, ώστε να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και να συντονισθεί η δράση εναντίον των δυνάμεων του ISIS».
Για τα μάτια των Τούρκων όμως, αυτά τα φυλάκια έχουν αποκλειστικό σκοπό την προστασία των Κούρδων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, στις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, «τα φυλάκια αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν».
Ο Jim Jeffrey, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, δείχνοντας συμπάθεια στις τουρκικές θέσεις, από την Άγκυρα που βρισκόταν και πάλι την περασμένη εβδομάδα είχε εντείνει την προσπάθειά του να συμφιλιώσει τις αντιθέσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αμερικανικών θέσεων απέναντι στους Κούρδους της Συρίας.
Ο Jeffrey προβάλει το παράδειγμα της συνεργασία ΗΠΑ –Τουρκίας στο Manbij, όπου από την 1η Νοεμβρίου πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες από τουρκικές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στην αραβική περιοχή που διοικείται από φίλα προσκείμενους στο κουρδικό YPG και οι Τούρκοι θέλουν να αντικαταστήσουν με Τουρκομάνους της Συρίας.
Παρά τις κοινές αυτές περιπολίες, πιστές στην Τουρκία επαναστατικές δυνάμεις της Συρίας εξακολουθούσαν να έχουν στόχο τους Κούρδους αντικαθεστωτικούς στην ελεγχόμενη από την Άγκυρα περιοχή που θεωρείται πως «προφυλάσσεται από την επιχείρηση ‘Ασπίδα του Ευφράτη’».
Σε προφανή προσπάθεια να πιεσθούν οι ΗΠΑ ώστε να υποκύψουν στην απαίτηση της Τουρκίας για τον πλήρη έλεγχο του Manbij.
Πηγές που ερμηνεύουν τα αμερικανικά σχέδια υποστήριζαν πως «ο Jeffrey βετεράνος διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει σε θέσεις-κλειδιά, τώρα αναγνωρίζει πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Συρία, για να καταπολεμήσει τον ISIS και να απωθήσει το Ιράν δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την συνεργασία του SDF.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική ως προς τη συνεργασία με το SDF και το YPG, ούτε να δημιουργηθεί εναλλακτική συνεργασία», αλλά όταν οι τζιχαντιστές θα εξουδετερωθούν εντελώς «θα εξετασθεί πού θα αποδοθούν οι συγκεκριμένες περιοχές. Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια σ΄αυτό», συμπληρώνει ο Jeffrey. «Οι Άραβες στις αραβικές περιοχές και οι Κούρδοι στις κουρδικές».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης