Ένας 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, που βαρύνεται με υποψίες για «συνέργεια σε δολοφονίες», εκδόθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία, όπου η δικαιοσύνη θα μπορούσε να ασκήσει εκ νέου διώξεις σε βάρος του.

Ο Γερμανός Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ, που αναχώρησε από το Τενεσί με ιατρικό αεροσκάφος, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης όπου αναμένεται να υποβληθεί σε ερωτήσεις από την αστυνομία της Έσσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λάβαμε εντολή από τη γενική εισαγγελία του Τσέλε να τον ανακρίνουμε σχετικά με τις κατηγορίες περί συνέργειας σε δολοφονία», εξήγησε στο AFP ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Σεμπάστιαν Βολφ. Παρά την ηλικία του, ο Μπέργκερ έχει καλή υγεία και μπορεί να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις των ερευνητών.

Εντούτοις, η εισαγγελία του Τσέλε, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εγκατέλειψε την διαδικασία σε βάρος του ελλείψει επαρκών αποδείξεων και παραμένει απαισιόδοξη σχετικά με το ενδεχόμενο μιας δίκης: δεν θα υπάρξει «πιθανόν» νέα έρευνα εκτός αν ο Μπέργκερ «προχωρήσει σε λεπτομερή ομολογία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός εισαγγελέας Μπερντ Κολκμάιερ.

Ο Μπέργκερ μετακόμισε στο Τενεσί το 1959 και έζησε εκεί για πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παρελθόν του. Οι ερευνητές άρχισαν να τον αναζητούν, όταν έγγραφα της ναζιστικής περιόδου, στα οποία αναφερόταν το όνομά του, ανακαλύφθηκαν το 1950 σε πλοίο που είχε ναυαγήσει στη Βαλτική. Θεωρείται ύποπτος, από την αμερικανική Δικαιοσύνη, για συνέργεια στον θάνατο κρατουμένων, όταν ήταν φρουρός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945. Αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάρτιο την έκδοσή του στη Γερμανία διότι «υπηρέτησε εθελουσίως ως ένοπλος φρουρός σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έλαβαν χώρα διώξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια ανακρίσεων στις ΗΠΑ, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα φρουρός στο στρατόπεδο, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε για κακοποίηση των κρατουμένων ή θανάτους μεταξύ τους. Τόνισε ότι απλά υπάκουγε σε εντολές. «Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν ποτέ καταφύγιο σε αυτουργούς παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εγκληματίες πολέμου», δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής τελωνειακής αστυνομίας Τάε Τζόνσον.

Η αμερικανική κυβέρνηση δημιούργησε το 1979 ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην αναζήτηση και έκδοση πρώην Ναζί που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Έκτοτε, 68 άνθρωποι έχουν απελαθεί σε αυτό το πλαίσιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης