Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πλήξουν τον Τζούλιαν Ασάνζ για την έκθεση της σκληρότητας του πολέμου τους στο Ιράκ. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αφήσει το κελί του στη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει την ακρόαση που θα καθορίσει τη μοίρα του.

Μετά από μακρά περίοδο απομόνωσης, κατάφερε τελικά στις 25 Αυγούστου να συναντήσει τη σύντροφό του -τη Στέλα Μόρις- και να δει τους δύο γιους τους, τον Γαβριήλ (ηλικίας τριών χρόνων) και τον Μαξ (ηλικία ενός έτους). Μετά την επίσκεψη, η Μόρις είπε ότι ο Ασάνζ βρισκόταν σε «μεγάλο πόνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακροαματική διαδικασία που θα αντιμετωπίσει ο Ασάνζ δεν έχει σχέση με τους λόγους της σύλληψής του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου 2019. Συνελήφθη εκείνη την ημέρα για την παράλειψή του να παραδοθεί το 2012 στις βρετανικές αρχές, οι οποίες θα τον είχαν εκδώσει στη Σουηδία.

Στη Σουηδία, εκείνη την εποχή, υπήρχαν κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον του Ασάνζ που αποσύρθηκαν τον Νοέμβριο του 2019. Πράγματι, αφού οι σουηδικές αρχές αποφάσισαν να μην καταδιώξουν τον Ασάνζ, θα έπρεπε να είχε απελευθερωθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο αυτό δεν έγινε.

Ο πραγματικός λόγος της σύλληψής του δεν ήταν η κατηγορία στη Σουηδία. Ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τον φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες με μια σειρά κατηγοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Στις 11 Απριλίου 2019, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη σε σχέση με προσωρινό αίτημα έκδοσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για αδικήματα που σχετίζονται με αποκαλύψεις του υπολογιστή του».

Την επόμενη ημέρα μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, η ομάδα εκστρατείας του άρθρου 19 δημοσίευσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι ενώ οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν «αρχικά» δηλώσει ότι ήθελαν να συλλάβουν τον Ασάνζ για τη διαφυγή της εγγύησης το 2012 σχετικά με το σουηδικό αίτημα έκδοσης, έγινε πλέον σαφές ότι η σύλληψη οφειλόταν σε αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του.

Οι ΗΠΑ ήθελαν τον Ασάνζ για την «ομοσπονδιακή κατηγορία της συνωμοσίας. Είχε διαπράξει εισβολή σπάζοντας κωδικό πρόσβασης σε έναν διαβαθμισμένο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ».

Ο Ασάνζ κατηγορήθηκε ότι βοήθησε τη whistleblower Chelsea Manning το 2010, όταν η Manning δημοσίευσε στο WikiLeaks διαβαθμισμένες πληροφορίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που περιείχαν σαφή στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Η Μάνινγκ πέρασε επτά χρόνια στη φυλακή προτού αρθεί η ποινή της από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν επίσης από σειρά μέσων ενημέρωσης όπως οι New York Times και ο Guardian.

Η βασική κατηγορία είναι ότι ο Ασάνζ «ενθάρρυνε ενεργά τη Manning να παράσχει περισσότερες πληροφορίες και συμφώνησε να σπάσει κωδικό πρόσβασης που είναι αποθηκευμένος σε υπολογιστές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ συνδεδεμένοι στο Secret Internet Protocol Network (SIPRNet) – κυβερνητικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιείται για διαβαθμισμένα έγγραφα και επικοινωνίες.

Η εκστρατεία για την καταστροφή του Ασάνζ ξεκινά από το σημείο όπου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε σαφές ότι θέλει να τον δικάσει για προδοσία. Υπάρχει μεγάλος κατάλογος ανθρώπων -όπως η Manning, ο Jeffrey Sterling, ο James Hitselberger, ο John Kiriakou και ο Reality Winner- οι οποίοι, εάν ζούσαν σε χώρες που στοχεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα αποκαλούνταν αντιφρονούντες. Η Manning είναι ήρωας για την έκθεση εγκλημάτων πολέμου. 

Ο Ασάνζ διώκεται επειδή απλώς τη βοήθησε.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης