Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα στη Νικαράγουα και αξιώνει την απελευθέρωση φυλακισμένων στην Κούβα και στη Βενεζουέλα, τόνισε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), που διεξάγεται ψηφιακά και την οργανώνει η Γουατεμάλα.

«Υποστηρίξαμε απόφαση που καταδικάζει την κυβέρνηση του (Ντανιέλ) Ορτέγα κατά τη διάρκεια αυτής της γενικής συνέλευσης», είπε ο κ. Μπλίνκεν, αντιδρώντας στην επανεκλογή του άλλοτε αρχηγού των ανταρτών στην προεδρία της Νικαράγουας την Κυριακή σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση ήταν απούσα, μετά τη φυλάκιση ή την εξορία των κυριότερων πολιτικών αντιπάλων του αρχηγού του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο απόφασης, που εισηγήθηκαν την Τετάρτη οκτώ κράτη μέλη, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, καλεί το Διαρκές Συμβούλιο του ΟΑΚ να προχωρήσει σε «άμεση συλλογική αποτίμηση (…) ως την 30ή Νοεμβρίου το αργότερο και να λάβει τα προσήκοντα μέτρα».

Δυνάμει του Άρθρου του Διαμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη του ΟΑΚ, οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να δει τη συμμετοχή του να αναστέλλεται σε περίπτωση «αντισυνταγματικής εκτροπής από τη δημοκρατική τάξη» μετά την οποία «τα διπλωματικά διαβήματα αποδεικνύονται άκαρπα».

«Πρέπει να τηρήσουμε τον Χάρτη», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης στην Κούβα, όπου προβλέπεται να γίνει τη 15η Νοεμβρίου διαδήλωση αντιπολιτευόμενων με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι, παρότι οι αρχές την απαγόρευσαν, καθώς και στη Βενεζουέλα, από την οποία απαίτησε να αφήσει ελεύθερους «όλους τους αμερικανούς πολίτες που κρατούνται παράνομα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης