Οι ΗΠΑ κατηγορούν μία εταιρία με έδρα την Κίνα ότι λειτούργησε ως “βιτρίνα” για το ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό μιας τράπεζας της Βόρειας Κορέας η οποία έχει υπαχθεί στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων. Οι αμερικανικές αρχές ζητούν αποζημίωση 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με δηλώσεις των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση.

Πρόκειται για την εταιρία Mingzheng International Trading Limited που πραγματοποίησε απαγορευμένες οικονομικές συναλλαγές μέσω των ΗΠΑ για λογαριασμό της τράπεζας Foreign Trade Bank, με έδρα την Βόρεια Κορέα. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Περιφέρεια της Κολούμπια στις ΗΠΑ, εντόπισε ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία κατάσχεσης ποσού 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων “αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις σε βάρος καταθέσεων της Βόρειας Κορέας, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια ανακοίνωση.

Η συναλλαγή με το παραπάνω ποσό έγινε το 2015 από την Mingzheng, που έχει την έδρα της στην κινεζική πόλη Σενγιάνγκ, μέσω ηλεκτρονικής μεταφοράς του ποσού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν οι λογαριασμοί της εταιρίας σε κινεζικές τράπεζες.

Η κινεζική εταιρία δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάρτιο του 2013, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε την βορειοκορεατική τράπεζα στην λίστα εφαρμογής των διεθνών περιορισμών. Το υπουργείο περιγράφει την τράπεζα αυτή ως έναν κρατικό οργανισμό που λειτουργεί ως “την βασική τράπεζα διεξαγωγής συναλλαγματικών συναλλαγών στην Βόρεια Κορέα,” ανέφερε το έγγραφο των Αμερικανών εισαγγελέων.

Οι αμερικανικές κυρώσεις εφαρμόζονται κατά της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων διεθνούς εμπάργκο για τις διαδοχικές παραβιάσεις από την Πιονγιάνγκ αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης