Σύμφωνα με έκτακτη μετάδοση του CNN INTERNATIONAL και της αρμόδιας δημοσιογράφου του δικτύου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κήρυξαν μονομερώς ένα μεγάλο τμήμα της Βορείου Συρίας ως απαγορευμένη ζώνη για πτήσεις. Την είδηση αυτή μεταδίδουν με έκτακτα δελτία ειδήσεων τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις πτήσεις στη βόρεια Συρία για την Τουρκία».

Τα τουρκικά ΜΜΕ για την είδηση σχετικά με τη δημιουργία απαγορευμένης ζώνης πτήσεων στη Βόρεια Συρία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» της Ουάσινγκτον προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για να εισβάλουν στη Βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη και της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Χάρτης που δείχνει την απαγορευμένη ζώνη για τις πτήσεις

Ακολούθησε τσουνάμι αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον με τη Χίλαρι Κλίντον να αποκαλεί «προδότη» τον Ντόναλντ Τραμπ διότι εγκαταλείπει τους συμμάχους των ΗΠΑ, δηλαδή του Κούρδους στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες υπάρχουν και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προεξάρχοντος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στο συριακό ζήτημα.

«Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα προκαλέσει τεράστιο κενό ασφαλείας στην περιοχή», σημειώνουν οι αναλυτές που εξειδικεύονται σε θέματα Μέσης Ανατολής. Την ώρα, μάλιστα που τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ανατολικά του Ευφράτη αναμένοντας την τελική διαταγή, για να περάσουν στη μεθόριο και να εισβάλουν στη Βόρεια Συρία, επιτιθέμενοι κατά των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης